У якому разі в Україні запровадять військовий стан: Володимир Зеленський назвав умову

У якому разі в Україні запровадять воєнний стан.

У якому разі в Україні запровадять воєнний стан. Фото: delo.ua

Події
22 лютого 2022 14:03

Президент Володимир Зеленський назвав умову, за якої в Україні запровадять воєнний стан. Про це він заявив на спільному з естонським лідером Аланом Карісом брифінгу у Києві.

Володимир Зеленський відповів на запитання журналіста щодо можливості запровадження військового стану після визнання Росією так званих Донецької та Луганської республік.

Не забудьте підписатися на наш канал у Telegram

"Про сьогоднішню ситуацію. Про військове становище — дуже просто. Це питання для нас зрозуміле: ми віримо в те, що війни не буде потужною проти України, і не буде широкої ескалації з боку РФ. Якщо буде — буде запроваджено військове становище", — сказав Володимир Зеленський.

Пізніше президент додав, що "велика трагедія може бути", якщо Кремль надасть команду на вторгнення.

"Якщо ми матимемо повномасштабне вторгнення з боку РФ, у небезпеці будуть наші сусіди — Молдова, Литва, Латвія, Естонія. Не дай боже. Я нікому цього не бажаю. Але ніхто не хоче війни: в Україні люди хочуть миру. Але ми повинні готуватися до будь-яких кроків з боку сусідів", - сказав Зеленський наприкінці брифінгу.

Що означає запровадження воєнного стану в Україні

Військове становище — це оголошення війни і загальної мобілізації.

Військовий стан – це особливий правовий режим, який запроваджується або на території всієї України, або в окремих її регіонах. Приводом для запровадження військового стану є збройна агресія або загроза нападу, небезпека для державної незалежності України та її територіальної цілісності.

Особливість цього правового режиму полягає в тому, що органи державної влади, військове командування, військові адміністрації та органи місцевого самоврядування отримують повноваження, які необхідні для запобігання небезпеці, яка має місце, для відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки.

Правовий основою запровадження воєнного стану є конституція і закону "Про правовий режим військового становища", і навіть указ Президента. Щоб рішення РНБО набуло чинності, за нього має проголосувати Верховна Рада.

Закон про правовий режим воєнного стану передбачає низку положень щодо зміни прав і свобод громадян, проте не обов'язково всі вони можуть бути реалізовані. Вичерпний перелік прав і свобод людини як громадянина, які протягом дії воєнного стану будуть обмежені, та термін їх обмеження, мають утримуватися в Указі Президента.

Заборони при воєнному стані в Україні

В умовах воєнного стану не можна:

  • змінювати конституцію України;
  • проводити вибори президента, парламенту та органів місцевого самоврядування;
  • проводити всеукраїнські та місцеві референдум;
  • проводити страйки, масові збори та акції.

Які обмеження можуть бути при воєнному становищі

У разі військового становища можуть запроваджуватися спеціальні режими роботи великих підприємств, і навіть посилюватись їх охорона. На працездатних осіб можуть накласти трудовий обов'язок для виконання робіт, що мають оборонний характер, повідомляє DW.

Може вводитись комендантська година — тобто встановлюватись заборона на перебування на вулицях у певний час. Люди можуть примусово відчужувати майно, що у приватної власності. А майно держпідприємств може використовуватись для потреб держави.

Можливо встановлено особливий режим в'їзду та виїзду, обмежуватися свобода пересування людей, і навіть рух транспортних засобів.

Люди можуть перевіряти документи, а також проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, а також житла. Для фізичних та юридичних осіб можуть встановлюватись військово-квартирна повинность з метою розміщення військовослужбовців. Законом також передбачено, що у разі потреби може запроваджуватися нормоване забезпечення населення основними продовольчими та непродовольчими товарами.

Якщо відбуватиметься примусове вилучення майна, то після скасування військового стану власникам це майно або повертається, або відшкодовується його вартість.

Інфографіка: unian.netІнфографіка: unian.net

В Україні вже запроваджували військовий стан у листопаді 2018 року. Тоді воно поширювалося не на всю країну, а на 10 областей, у тому числі Харківську.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах