Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента

Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента.

Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента. Фото: СБУ

Події
Сьогодні 11:04

СБУ затримала агента ФСБ, якого перекинули з Росії до Харкова для коригування ударів по місту. Його підозрюють у розвідуванні локацій сил оборони та допомоги окупантам у підготовці нової серії ударів по регіону.

Про це повідомив речник Служби безпеки в Харківській області Владислав Абдула.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За матеріалами справи, коригувальником виявився 37-річний мешканець селища Рогань Харківського району. ФСБ завербувала його у Росії, де проживала його дружина. Після початку повномасштабного вторгнення держави-агресора він втік до дружини до Білгорода РФ, де прожив близько року.

За вказівкою співробітника ФСБ РФ Коняхіна Євгена Миколайовича в травні 2023 агент повернувся до Харкова через треті країни і згодом приступив до виконання завдань ворога.

"У березні 2023 року через месенджер "Телеграм" на нього вийшов співробітник ФСБ РФ. Представник Росії запропонував чоловікові збирати та передавати відомості про знаходження військової техніки та місць зосередження підрозділів Сил оборони в Харкові та наближених населених пунктах. Чоловік погодився на пропозицію представника ворожої спецслужби", – розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Основними цілями ФСБ були військові полігони, де навчалися українські захисники. Розвідувальні вилазки агент робив під виглядом робочих поїздок, під час яких приховано фіксував локації оборонних об'єктів. Також він намагався втемну використати своїх знайомих, у тому числі військових та волонтерів. Прикриваючись товариськими розмовами, зрадник намагався вивідати місця базування українських військ та їхню орієнтовну кількість та озброєння.

Крім дислокацій українських військових, підозрюваний також передавав дані про перебування районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на території.

Інформацію надсилав текстовими повідомленнями з позначками на картці Google. Щоб догодити куратору, підозрюваний передавав дані чітко: "Все, як ти любиш, точні координати))".

Чоловік полював потрібні локації, коли їхав на роботу. Він працював на харківському ринку: продавав меблеву фурнітуру та двері. Дорогою на роботу, на блокпості його затримали правоохоронці в порядку ст. 208 КПК України.

Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента.Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента. Фото: СБУ

"Військові контррозвідники СБУ завчасно викрили агента, задокументували його злочинні дії та затримали під час спецоперації", - кажуть у СБУ.

Гроші за провадження підривної діяльності проти України мешканець Харківщини не отримував: працював за ідею російського світу, уточнили у прокуратурі.

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента.Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента. Фото: СБУ

Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента.Перекинули із Росії: під Харковом затримали ворожого агента. Фото: СБУ

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах