Як захищали Харків від авіанальотів 2022-го: спогади українського льотчика

Як захищали Харків від авіанальотів 2022-го: спогади українського льотчика.

Як захищали Харків від авіанальотів 2022-го: спогади українського льотчика. Фото: ДСНС

Події
16 жовтня 17:39

Український льотчик Іван Смеречанський ("Смерека") розповів про те, яким він пам'ятає 24 лютого 2022 року.

Повномасштабна війна застала кожного українця у абсолютно різних ситуаціях. Чого не скажеш про військових, які могли чекати на вторгнення. Підполковник Іван "Смерека" Смеречанський, командир авіаційної ескадрильї 114 бригади тактичної авіації, розповів, що 24 лютого він перебував у Харківській області і йому дали "готовність" на зліт, пише "УНІАН".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Я побачив на власні очі, як почали бомбити Харків. Я спочатку думав, що це якийсь сон, що зараз прокинуся – і все буде добре, але, на жаль, так не сталося".

Полковник Іван Смеречанський.Полковник Іван Смеречанський. Фото: УНІАН

Льотчик розповів, що піднявся в небо він о 4 годині ранку і бачив, як бомбардують аеродроми та мирне населення. І додав, що в перші дні вони мали завдання вивести літаки на інший аеродром і допомагати стримувати ворога в Херсонській області.

Смеречанський зізнався, що відбити атаку російської авіації вдалося, зокрема, через те, що окупанти "летіли потоком з надією", що ЗСУ не має протиповітряної оборони.

"Основний фактор був - це те, що ми мотивовані, тому що це у нас на генетичному рівні, і ми просто захищаємо своє. У них не було такої мотивації, їм просто наказали: ось туди, ось туди треба стріляти, бомбити їх. А в нас мотивація така, що на тебе вдома чекає сім'я, тому ти однозначно маєш захищати її, і ти йтимеш до останнього", - каже підполковник.

За його словами, потрібно ще враховувати і той фактор, що 24 лютого 2022 року Україна мала менше озброєння та були відсутні західні розробки.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах