Избиение Макарюка: харьковские журналисты обратились к Авакову и Луценко c открытым письмом

Избиение Вадима Макарюка: харьковские журналисты обратились к Авакову и Луценко. Фото: 24tv.ua

Избиение Вадима Макарюка: харьковские журналисты обратились к Авакову и Луценко. Фото: 24tv.ua

События
10 июня 2019 16:49

Медиа-сообщество Харькова выступило с открытым письмом. Журналисты обращаются к руководству Нацполиции, МВД и Генпрокуратуры Украины, требуют эффективного и профессионального расследования нападения на оператора службы телевизионных новостей "Вісті" Вадима Макарюка.

Vgorode цитирует текст письма.

"Ввечері 7 червня на території ТЦ "Барабашово" у Харкові група невідомих осіб міцної статури жорстоко побила оператора місцевої служби телевізійних новин "Вісті" Вадима Макарюка. Його було шпиталізовано до міської лікарні швидкої і невідкладної допомоги. Лікарі діагностували геморагічний інсульт, що стався внаслідок крововиливу у мозок після побиття. Наразі Вадим у тяжкому стані в реанімації.

Ми не маємо жодного сумніву, що причиною побиття стала професійна діяльність Вадима. На нього напали, коли він виконував редакційне завдання – знімав конфлікт між підприємцями і адміністрацією ТЦ "Барабашово", в який втрутився "Національний корпус". Нападники не лише побили оператора, а й розтрощили камеру і забрали картку, на яку він знімав відео.

Ми констатуємо, що це далеко не перший випадок прямого чи опосередкованого перешкоджання журналістській діяльності на Харківщині. Так, у червні 2016 року під час зборів мешканців будинку по вул. Данилевського, 12, які зібралися, щоб закінчити процедуру оформлення ОСББ, один з присутніх напав на журналіста видання "Накипело" і вибив у нього телефон. У травні 2017 року головний лікар Харківської обласної клінічної лікарні Богдан Федак не дав провести зйомку знімальній групі проекту "Лікарські таємниці" у складі журналістки Марти Байдаки та відеооператора Назара Мельника. У липні того ж року невідомі підпалили автомобіль головного редактора сайту Insider news Игорь Русин. У листопаді 2018 року представник організації "Фрайкор" Георгій Тарасенко на очах у поліції зірвав пряме включення журналістки телеканалу Newsone Софії Кальницької щодо акції з нагоди Дня гідності і свободи. У всіх цих і багатьох інших випадках винні не покарані. Це стосується і найбільш резонансних злочинів у відношенні журналістів на Харківщині. Майже 9 років залишається нерозкритим вбивство головного редактора газети "Новий стиль" Василя Кліментьєва. У справі щодо нападу і побиття у лютому 2014 року під Академією внутрішніх військ знімальної групи "Вікна-новини" телеканалу СТБ у складі Марії Малєвської і Олександра Бринзи досі немає жодного обвинувального вироку.

Ми переконані, що напад на Вадима Макарюка є прямим наслідком неефективності правоохоронної і судової системи у всіх наведених вище випадках.

Ми просимо всіх, хто став свідком нападу на нашого колегу та/або має фото- і відео самого побиття, чи конфлікту, що йому передував, повідомити про це. Інформацію просимо надати Поліції Харківщини за телефоном 102 або (057)705 96 82 або через колегу Вадима - Анну Черненко.

Ми закликаємо усіх учасників конфлікту допомогти слідству знайти всіх винних у побитті Вадима Макарюка.

Ми вимагаємо від Національної поліції і прокуратури забезпечити ефективне і професійне розслідування цієї справи.

Окремо звертаємо увагу, що потерпіла сторона має відеозапис, з якого можливо зробити висновки щодо можливих підозрюваних у скоєнні цього злочину.

Ми вимагаємо від голови Національної поліції Сергій Князєв міністра внутрішніх справ Арсен Аваков , Генерального прокурора України Юрій Луценко забезпечити публічні звіти їхніх підлеглих про хід і результати розслідування цієї справи.

Ми вимагаємо притягнення до відповідальності замовників і виконавців нападу, незалежно від їхніх імен і посад.

Ми не дамо спустити цю справу на гальмах! Винні мають бути покарані!

Цей лист відкритий для підписання журналістами, громадськими діячами, тощо".

Напомним, вечером 7 июня на "Барабашово" произошла массовая драка. В результате беспорядков избили оператора Вадима Макарюка. У мужчины случился инсульт, он находится в реанимации. Полиция расследует дело по трем статьям — препятствование журналистской деятельности, насилие в отношении журналиста и разбой. В полиции установили личности нападавших. Кроме того, стало известно, что во время массовой драки на Барабашово стреляли по людям (видео).

Обсудить эту новость можно на нашей странице в Facebook

Читай все новости в нашем канале Telegram и подписывайся на нас в Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях