"Зелений каркас", "Льодова арена", океанаріум: 33 об'єкти увійшли до програми "Великого будівництва" у Харкові

33 об'єкти увійшли до програми "Великого будівництва" у Харкові.

33 об'єкти увійшли до програми "Великого будівництва" у Харкові. Фото: ХОДА

Події
11 лютого 2022 17:00

Сьогодні у Харкові Володимиру Зеленському презентували 33 об'єкти, які планують збудувати в області в рамках "Великого будівництва".

Перелік об'єктів, які фінансуватимуть із бюджету міста, області та держави у 2022 році, представив голова ХОДА Олег Синегубов під час засідання Конгресу місцевої та регіональної влади.

У переліку об'єктів — дорожня інфраструктура, медицина, спорт, освіта.

"Перший амбітний проект — "Зелений каркас", це масштабна реконструкція рекреаційної зони, яка знаходиться безпосередньо в Харкові, вона передбачає об'єднання всіх паркових зон в одну мережу за допомогою зелених коридорів, пішохідних та велосипедних доріжок. 127 кілометрів довжина всіх шляхів, 27 кілометрів зелених вулиць, 76 кілометрів велодоріжок та 26 велопішохідних мостів. Реалізація цього справді унікального проекту дозволить увійти Харкову в топ 100 найкомфортніших міст у світі", — наводить слова Синегубова Kharkiv Today.

"Зеленый каркас", "Ледовая арена", океанариум: 33 объекта вошли в программу "Большого строительства" в Харькове - фото"Зеленый каркас", "Ледовая арена", океанариум: 33 объекта вошли в программу "Большого строительства" в Харькове - фото

Перша частина проекту передбачає реконструкцію Журавлівського гідропарку загальною площею 180 га. У планах побудувати велодоріжки довжиною 11 кілометрів і пішохідну зону майже 16 кілометрів.

"Вартість реалізації цього проекту становить 1,3 мільярда гривень. Він передбачається на цей рік. Це дуже важливо, тому що безпосередньо він знаходиться у Харкові, і там щороку відпочивають у літній період майже півмільйона мешканців", — уточнив Синегубов.

Реалізація проекту передбачає облаштування трьох пов'язаних між собою локацій, пляжних зон, спортивних майданчиків, створення дендропарків, розчищення річки.

Також у програму Зеленського потрапить океанаріум на території зоопарку. Вартість проекту складає 512 мільйонів гривень. Ще один — Льодова арена у парку Машинобудівників площею чотири гектари, вартість проекту становить 600 мільйонів гривень.

"Тут проводитимуть усі міжнародні змагання з хокею, волейболу, баскетболу та інше. Тут будуть передбачені абсолютно всі спортивні зали, тренажерні зали, зали для окремих видів спорту, фудкорти, кафе, обслуговування, тобто повністю весь комплекс", — сказав голова Харківської облдержадміністрації.

Окремою частиною програми "Велике будівництво" Синегубов назвав реконструкцію обласних лікарень. За його словами, у дитячій лікарні буде повністю реконструйована вся мережа та медобладнання. Медустанова стане новою і надаватиме найсучасніші медичні послуги. Вартість проекту складає 3 мільярди гривень.

За проектом на реконструкцію обласної дорослої лікарні потрібно 3,7 мільярда гривень.

"Ми вже передбачаємо на сесії облради виділення 50 мільйонів гривень обласного бюджету на цю лікарню, розуміючи її, так би мовити, критичну важливість для мешканців міста та області", — розповів він.

Синегубов розповів, що у лікарні не реконструювали приймальне відділення та попросив підтримки, уточнивши, що на будівництво цього приймального відділення також виділяють гроші з обласного бюджету.

"Просимо за цією програмою надати нам обладнання — КТ, МРТ та рентгени, як і в інші приймальні відділення, які були нещодавно презентовані. Тут передбачається будівництво нового діагностичного центру повністю. На цей рік нами розроблено плани і вже безпосередньо приступатимемо до їх реалізації", — повідомив голова Харківської облдержадміністрації.

Прикладом для реконструкції шкіл у 2022 році буде Малоданілівський ліцей. Це сучасна опорна школа.

"Тут ми об'єднали всі існуючі програми з дитячого харчування, інклюзії, доступності. Тут будуть передбачені спортивні майданчики, стадіон, ліфт для дітей з особливими освітніми потребами. Ця школа виглядатиме сучасно та відповідатиме всім вимогам", — пояснив Олег Синегубов.

"Хочу вас запевнити, що Харків був, є і буде форпостом будівництва, збереження та захисту української державності", — сказав у свою чергу мер Харкова Ігор Терехов на засіданні.

За його словами, сьогодні вже є оцінка результативності програми "Велике будівництво" — траса з Харкова до Києва. Мер Харкова назвав її "чудовою".

"Ми дуже ретельно підійшли до кожного з проектів, і кожен проект, про який сьогодні йшлося, був презентований місту, людям і схвалений. "Зелений каркас" міста — всі райони, всі громадські організації, люди, вони сьогодні все беруть участь у створенні цього "Льодова арена" — це не просто заняття професійним спортом, це об'єднання людей. Сьогодні люди хочуть займатися спортом, і для них потрібно надати всі можливості. Основне наше завдання сьогодні разом — прибрати дітей з вулиць. Звичайно, проект, про який ми говорили, "Океанаріум" сьогодні вже певною мірою готовності. Дуже хочеться, щоб у зоопарку був океанаріум, для Харкова, як для сухопутного міста, це дуже важливо. Ми, як мерія Харкова, готові співфінансувати, виділяти гроші", — повідомив Терехов.

За словами мера, є ще один проект, який він хоче, щоб було здійснено у Харкові в рамках "Великого будівництва" — перша багаторівнева розв'язка.

"Я дуже хочу попросити, щоб цей проект було здійснено. Він інноваційний для Харкова, він дуже значущий, він дозволить розвантажити дороги Харкова, він дозволить сьогодні зробити безпечним рух для міста і він дозволить найголовніше — людям комфортно діставатися роботи і назад", — звернувся Терехов, заявивши про готовність співфінансування.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах