У селі Гроза відкрили меморіал загиблим від ракетного удару по кафе (фото)

У селі Гроза відкрили меморіал загиблим від ракетного удару по кафе.

У селі Гроза відкрили меморіал загиблим від ракетного удару по кафе. Фото: Суспільне

Події
22 липня 09:50

У селі Гроза Харківської області відкрили меморіал на місці зруйнованого російським ракетним ударом у жовтні 2023 року кафе. Тоді загинуло 59 людей. У кафе вони поминали свого односельця, військового Андрія Козиря. Цей обстріл став наймасовішим за загиблими в Харківській області з початку війни.

Про це повідомляється в матеріалі Суспільного.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Це надважливо. І радість, і горе — все разом перемішалося. Це пам’ять. Дякуємо добрим людям, що скинули гроші, поставили меморіал пам’яті. Ми підемо, діти будуть приходити. Тут дитячі гойдалки, крамниця. Як відкрили крамницю в перший день, то як було приємно для душі – незнайомі люди купили пачку печива, принесли й поклали на меморіал", — розповідає Валерій Козир, який втратив через обстріл доньку, зятя та сватів.

Читайте також: Дехто — лише за речами: ідентифіковано всіх загиблих від ракетного удару в селі Гроза

У селі Гроза відкрили меморіал загиблим від ракетного удару по кафе.У селі Гроза відкрили меморіал загиблим від ракетного удару по кафе. Фото: Суспільне

Поставити пам'ятний знак минулого року вирішили родичі загиблих — вони створили ескіз і знайшли благодійників, які фінансово підтримали, розповідає начальник Шевченківської військової адміністрації Сергій Стариков. Місцева адміністрація допомогла розчистити територію.

"Десь близько 300 тисяч стоїть меморіал з його встановленням. Кошти збиралися з різних країн Європи благодійною організацією. Ми бачимо вияв співчуття та солідарності з боку різних народів до трагедії, яка сталася 5 жовтня минулого року", - сказав Старіков.

У селі Гроза відкрили меморіал загиблим від ракетного удару по кафе.У селі Гроза відкрили меморіал загиблим від ракетного удару по кафе. Фото: Суспільне

За його словами, у селі Грозе проживає 250 людей.

"Життя триває. Після тих подій було докладено чимало зусиль, щоб підтримати місцеве населення, сім'ї загиблих. Було виділено кошти з місцевого та обласного бюджетів на підтримку. Було залучено багато волонтерських благодійних фондів", - каже Сергій Старіков.

Валерій Козир на меморіалі загинув у Грозі під час ракетного удару.Валерій Козир на меморіалі загинув у Грозі під час ракетного удару. Фото: Суспільне

Нагадаємо, росіяни вдарили по Грозі 5 жовтня 2023 року. За даними прокуратури, в кафе влучила ракета "Іскандер". Того дня там був поминальний обід. Внаслідок атаки загинули 59 мешканців села, п'ятеро отримали поранення. У наведенні ракети СБУ підозрюють місцевих братів Мамонів, які втекли до Росії після деокупації.

РФ обстріляла кафе на Харківщині, де проходив поминальний обід 5 жовтня 2023 року. Фото: ХОВАРФ обстріляла кафе на Харківщині, де проходив поминальний обід 5 жовтня 2023 року. Фото: ХОВА

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах