ООН провів засідання Ради безпеки через ракетний удар по Грозі на Харківщині: що сказали в РФ (відео)

Рада безпеки ООН провела засідання через ракетний удар по Грозі на Харківщині.

Рада безпеки ООН провела засідання через ракетний удар по Грозі на Харківщині. Фото: поліція Харківської області

Події
10 жовтня 2023 11:34

У понеділок 9 жовтня Рада безпеки ООН провела засідання, на якому обговорює обстріл села Гроза Куп'янського району, внаслідок якого загинули десятки мирних жителів.

Зустріч Ради безпеки була запрошена Україною за підтримки кількох членів Ради, зокрема Албанії, Еквадору, Франції, Японії, Мальти, Швейцарії, Великобританії та США.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Засідання розпочалося з доповіді заступника генерального секретаря ООН з політичних питань та питань розвитку миру Розмарі Дікарло. Вона напад Росії на селище Гроза "однієї з найбільш смертоносних атак з початку повномасштабного вторгнення в лютому минулого року".

Селище стало епіцентром трагедії, коли 5 жовтня ракета потрапила до магазину та кафе, де на той момент проходили поминки. Загинули 52 особи

"Пан головуючий, у четвер 5 жовтня невелике село Гроза в Куп'янському районі Харківської області в Україні зазнало нищівного нападу на цивільних осіб, одного з найбільших з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Принаймні 52 особи загинули, згідно з повідомленнями, коли ракетою потрапили в магазин і кафе, інші поранені. Одна шоста населення Грози знищено, всі сім'ї зазнали втрат. Всі, хто загинув, зібралися там на поминки через похорон місцевого жителя, який також загинув у цій війні. І фахівці ООН на місцях зібрали імена 19 жінок, 15 людей та одного хлопчика Це все цивільні особи Я повторюю слова генерального секретаря, який засудив цей жахливий напад І менше, ніж через добу після цього, знову був напад на цивільних осіб. Це було в центрі Харкова, в другому за розміром місті в Україні, і там були вбиті 10-річний хлопчик і 67-річна бабуся, десятки людей було поранено, у тому числі 11-місячне немовля, і цей напад був також у район, де були ресторани та інші заклади цивільної інфраструктури. Нещодавні напади на Харків збільшують перелік цивільних осіб, які загинули або постраждали через російське вторгнення, через цю війну, яке є порушенням статуту ООН та міжнародного права. Офіс верховного комісаріату з прав ООН перевірив, що 8900 громадянських людей загинули вже внаслідок цієї війни. Число цивільних осіб, верифікованих як поранених, це понад 17 000, з них 1800 – це діти, але це лише верифіковані цифри. Швидше за все, реальні цифри значно вищі, і їх буде ще більше, якщо ця ситуація триватиме", — сказала Розмарі Дікарло.

Дікарло нагадала і про безперервні атаки на українську інфраструктуру, включаючи недавні удари безпілотників по зерносховищам. З її слів, ці удари ставлять під загрозу не лише благополуччя українських фермерів, а й глобальну продовольчу безпеку. Вона також звернула увагу на нещодавно ухвалений у РФ закон, який потенційно може надати амністію російським військовослужбовцям, причетним до порушень прав людини.

За її словами, війна в Україні посилює геополітичну напруженість та загрожує регіональній стабільності. Дікарло закликала міжнародне співтовариство дотримуватися принципів Статуту ООН, включаючи повагу до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності всіх держав-членів, як єдиного шляху до справедливого врегулювання конфлікту.

Читайте також: В ООН відреагували на удар по селу Гроза

Албанія закликала не включати Росію до Ради ООН з прав людей

Представник Албанії в Раді безпеки ООН Феріт Ходжа сказав, що "той, хто починає пожежу, не може бути пожежним".

"Кремль намагається переконати світ, що чорне це біле. Пропаганда працює на повну силу. Вони щодня продовжують розповсюджувати перевернуту інформацію з ніг на голову... Солженіцин сказав колись: "Ми знаємо, що вони брешуть. Вони знають, що вони брешуть. Ми знаємо, що вони знають, що ми знаємо, що вони брешуть"... Завтра відбудеться голосування щодо вибору нових членів до Ради з прав людей ВНН. Ті, хто турбується, щоб Рада з прав людей дійсно працювала, повинні проголосувати відповідним чином. Агресор-вбивця безневинних людей, ті, хто знищують елеватори, порти, депортують дітей і пишаються цим, хто використовує сексуальне насильство і тортури, як зброя, хто не поважає закон, їм немає місця в Раді... Ми не повинні сприймати людину, яка починає пожежу, як пожежника. У нас немає часу зробити неправильне рішення", - сказав він.

Якою була позиція Франції

Постпред Франції в ООН Ніколя де Рів'єр у своєму виступі заявив, що ракетна атака країни-агресора Росії на село Гроза Харківської області – це військовий злочин, якому немає жодного виправдання.

"Росія використовує стратегію терору та хоче зламати дух української нації", - зазначив він.

Рів'єр запевнив, що Франція продовжуватиме надавати всю можливу гуманітарно-економічну та військову підтримку Україні.

"Ця атака, як і всі інші злочини, в яких винна Росія, не залишиться безкарною. Ті, хто її вчинив, будуть притягнуті до відповідальності. Франція підтримуватиме українську юрисдикцію в МКС для того, щоб боротися за покарання тих, хто вчинив ці злочини", - підсумував. політик.

Що заявила Росія

Російський представник в ООН Василь Небезня, за традицією, що вже склалася, заявив, що в селі Гроза проходили похорони "одного з високопоставлених українських націоналістів", у яких "брало участь безліч його спільників".

Небезня стверджує, що на знімках, опублікованих у соцмережах, "майже всі тіла належать чоловікам призовного віку".

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах