В ООН підтвердили, що ракетний удар по селу Гроза в Харківській області завдала РФ

В ООН підтвердили, що ракетний удар по селу Гроза на Харківщині завдала РФ.

В ООН підтвердили, що ракетний удар по селу Гроза на Харківщині завдала РФ. Фото: ХОВА

Події
31 жовтня 2023 15:15

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні (ММПЛУ) заявила, що має достатні підстави вважати, що 5 жовтня РФ завдала ракетного удару по селу Гроза Куп'янського району Харківської області, що вбив 59 цивільних осіб.

Як повідомили у прес-службі ММПЛУ, у новій доповіді, оприлюдненій у вівторок, 31 жовтня, зроблено висновок про те, що Росія або "не вжила всіх практично можливих заходів, щоб переконатися в тому, що запланований об'єкт атаки є військовою метою", або свідомо спрямувала удар на цивільних осіб чи цивільний об'єкт, що у будь-якому разі є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як заявила Даніель Белль, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, напад на кафе в Грозі, який забрав життя 36 жінок, 22 чоловіків і 8-річного хлопчика, є одним з найбільших за кількістю убитих з початку повномасштабного збройного нападу Російської Федерації на Україну у лютому 2022 року.

"Він служить переконливим нагадуванням про наслідки війни в Україні для людей і наголошує на необхідності притягнення винних до відповідальності", - сказала вона.

У доповіді зазначено, що масштабні пошкодження та залишки зброї, знайдені на місці інциденту, вказують на те, що ймовірною причиною вибуху була російська ракета "Іскандер", яка потрапила до єдиного в селі кафе приблизно через 20-25 хвилин після того, як 63 місцеві жителі зібралися там, щоби вшанувати пам'ять перепохованого в Грозі українського військовослужбовця, який загинув на війні раніше.

Спостерігачі ООН з прав людини задокументували, що всі жертви були цивільними особами, і що на поминальному обіді в кафе або біля нього не було жодної військової чи іншої законної військової мети.

Доповідь також докладно описує вкрай руйнівні наслідки удару, зокрема, 15 місцевих сімей у результаті втратили більше одного члена сім'ї. Місцева мешканка розповіла, що подругу її доньці вдалося ідентифікувати лише за манікюром, коли рятувальники виявили її руку. Ідентифікація багатьох інших загиблих здійснювалася виключно за допомогою аналізів ДНК.

Доповідь закликає РФ визнати відповідальність за жертви серед цивільного населення внаслідок удару, провести повне та прозоре розслідування нападу, щоб притягнути винних до відповідальності та запобігти повторенню таких ударів у майбутньому, а також забезпечити доступ до засобів правового захисту, включаючи відшкодування прямим та непрямим жертвам.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах