Голову Вовчанського райсуду Ірину Уханеву усунули від правосуддя: причини

Голову Вовчанського райсуду Ірину Уханьову усунули від правосуддя: причини.

Голову Вовчанського райсуду Ірину Уханьову усунули від правосуддя: причини. Фото: Антикор

Події
30 сiчня 11:11

Голову Вовчанського районного суду Харківської області Ірину Уханєву відсторонено від правосуддя.

За даними Харківської обласної прокуратури, Уханєва працювала на росіян під час окупації Вовчанська.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Харківська обласна прокуратура подала дисциплінарну скаргу на Ірину Уханьову до Вищої ради правосуддя. За даними правоохоронців, Уханєва добровільно пішла на співпрацю з російськими загарбниками, які окупували Вовчанськ. За її сприяння було утворено незаконний судовий орган – Вовчанський районний суд Харківської області. Зрадниця зайняла у ньому посаду "голови".

Суддя провела збори працівників суду, де агітувала працювати на окупантів. Вона збиралася пройти курси підвищення кваліфікації суддів безпосередньо на території Росії, а після повернення - особисто приймати іспит від кожного працівника на знання російського законодавства. Також вона вимагала від суддів отримати російський паспорт, щоби продовжити працювати в суді під її головуванням. У приміщенні суду зрадниця організувала пункт прийому документів для отримання паспортів.

Після деокупації Вовчанська Уханєва разом із російськими військовими втекла на територію держави-агресора. Їй інкриміновано державну зраду, розглядає справу Чугуївський міський суд Харківської області.

24 січня 2024 року Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення з посади.

"У разі прийняття органом, який розглядає справи про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, рішення щодо застосування до судді дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення з посади суддя автоматично тимчасово усувається від здійснення правосуддя до прийняття рішення про його звільнення з посад Вищою радою правосуддя. Судді вважаються тимчасово відстороненими від правосуддя без ухвалення Вищою радою правосуддя окремого рішення", - повідомили у прокуратурі.

У Вищій раді правосуддя уточнили, що термін дії усунення судді від здійснення правосуддя – до прийняття Вищою радою правосуддя рішення про їхнє звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах