У Харкові суддю звільнили за дисциплінарну провину

У Харкові суддю звільнили за дисциплінарну провину.

У Харкові суддю звільнили за дисциплінарну провину. Фото: НАБУ

Події
17 сiчня 11:34

Вища рада правосуддя звільнила суддю Дзержинського районного суду Харкова Ірину Грищенко за вчинення суттєвої дисциплінарної провини.

Про це повідомила прес-служба ВСП.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

16 січня 2024 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Ірини Грищенко на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

"Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді з посади у зв'язку зі вчиненням суттєвої дисциплінарної провини, грубої або систематичної зневаги до обов'язків, що несумісне зі статусом судді або виявило її невідповідність", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 28 травня 2020 року судді Грищенко було повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України. Її спіймали "на гарячому" 27 травня 2020 року при отриманні хабара у розмірі 4 тисячі доларів. За даними слідства, суддя вимагала від адвоката підсудного $4 тисячі. За це вона обіцяла винести рішення щодо повернення обвинуваченому вилучених під час слідства $30 тисяч. Після отримання хабара суддя задовольнила клопотання адвоката і обвинувачений отримав свої гроші.

ВРП неодноразово ухвалювала рішення про усунення Грищенко від здійснення правосуддя. Зокрема, рішенням ВРП від 30 березня 2021 року № 723/0/15-21 її тимчасово усунули від виконання обов'язків до набрання законної сили вироком суду або закриттям кримінального провадження.

А 21 липня 2021 року Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя застосувала до неї дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення з посади. У провину Грищенка ставилося те, що під час розгляду кримінальної справи її дії "могли вказувати на позапроцесуальне спілкування з особою, яка притягується до адміністративної відповідальності. Результати та наслідки такого спілкування суперечать завданням та цілям правосуддя та становлять загрозу авторитету правосуддя".

"Слід зазначити, що Дисциплінарна палата не досліджувала питання про наявність чи відсутність провини Грищенко І.А. у скоєнні кримінального злочину. Перебіг кримінального провадження не має значення для розгляду питання про дисциплінарну відповідальність судді, крім випадків прямо передбачених Законом України "Про судоустрій та статус суддів". Водночас, Третя Дисциплінарна палата встановила, що характер порушень, допущених суддею, свідчить про недотримання норм суддівської етики та стандартів поведінки, що забезпечують суспільну довіру до суду, що паплюжить звання судді та підриває авторитет правосуддя. У Кодексі суддівської етики зазначено, що суддя повинен уникати позапроцесуальних взаємин з одним із учасників процесу або його представником у справі за відсутності інших учасників процесу, а також будь-якого незаконного впливу на його діяльність, пов'язану із здійсненням правосуддя, не має права використовувати своє посадове становище у особистих інтересах або на користь інших осіб і не має дозволяти цього іншим", - пояснили у Вищій раді правосуддя.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах