На $380 мільйонів: екс-глава СБУ Харківської області Роман Дудін подав позови на правоохоронців

Екс-глава СБУ Харківської області Роман Дудін подав позови на правоохоронців.

Екс-глава СБУ Харківської області Роман Дудін подав позови на правоохоронців. Фото: Суспільне

Події
22 серпня 2023 11:17

Обвинувачений у держзраді колишній керівник СБУ у Харківській області Роман Дудін 18 серпня подав п'ять позовів на правоохоронні органи.

Про це він повідомив Суспільному.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"На групу прокурорів, слідчих, Службу безпеки України, ДБР та Офіс Генпрокурора. Позови з приводу того факту, коли пані Сап'ян, це спікер ДБР, 12 вересня 2022 року розповіла про нібито мою втечу на Волинь. Вона дуже впевнено це сказала, розповіла, весь світ це підхопив, цьому повірив, що я поїхав до мами або тікав. А в цей час я був із групою спецпідрозділу, у мене на руках є всі докази, що я у Києві", - наводить слова Дудіна видання.

Дудін зазначив, що загальна сума позову – 380 мільйонів гривень:

"По 100 млн на ДБР, Службу безпеки, Генпрокуратуру. По 40 млн - до групи прокурорів та групи слідчих".

Свою провину Роман Дудін не визнає.

Нагадаємо, 31 липня 2023 року Шевченківський районний суд Києва почав слухати справу Дудіна. На даний момент слухання призупинено у зв'язку із самовідведенням судді. Відповідне рішення Шевченківський районний суд Києва ухвалив 21 серпня.

"Головник заявив самовідвід, оскільки матеріали провадження містять документи з грифом "таємно". Склад суду повинен мати відповідний доступ до державної таємниці. Цей доступ надається компетентними органами, але є обмеження за часом, скільки він дійсний. У головуючого судді доступ закінчився. Він не може зараз розглядати цю справу, оскільки у матеріалах є державна таємниця", - сказав адвокат Дудіна Юрій Глотов.

Наступне слухання призначать, коли визначать нову трійку суддів. Глотов зазначив, що на час, коли визначатиметься нова колегія, Роман Дудін перебуватиме під вартою.

Що відомо про справу Романа Дудіна

Роман Дудін очолював Управління СБУ у Харківській області з березня 2020 року.

У лютому 2022 року, перед вторгненням РФ в Україну, Дудін запевняв, що Харківщина надійно захищена, а УСБУ уважно стежить за ситуацією на кордоні. 24 лютого російські війська захопили північ та схід Харківської області, просуваючись до Харкова.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади після поїздки до Харківської області 29 травня. Тоді глава держави сказав, що чиновник "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто".

Після звільнення Дудін публікував відео та повідомлення з критикою голови Харківської ОВА, військових, міського голови та інших посадових осіб.

11 вересня 2022 року Офіс Генпрокурора підтвердив затримання Романа Дудіна. Його підозрюють у державній зраді та самовільному відході з місця служби, скоєному в умовах військового стану.

12 липня 2023 року стало відомо, що справу екс-керівника СБУ у Харківській області Романа Дудіна передали до суду, повідомили в Офісі Генпрокурора. На думку слідства, він знав про настання РФ і "вчиняв незаконні дії, спрямовані на провадження підривної діяльності проти України".

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах