Екс-главі СБУ Харківської області Роману Дудіну загрожує довічний термін: у чому підозрюють

Екс-голові СБУ Харківської області Роману Дудіну загрожує довічний термін: у чому підозрюють.

Екс-голові СБУ Харківської області Роману Дудіну загрожує довічний термін: у чому підозрюють. Фото архівне

Події
21 березня 2023 08:57

Державне бюро розслідування закінчило розслідування справи колишнього керівника управління Служби безпеки України у Харківській області Романа Дудіна. Його підозрюють у державній зраді, самовільному відході з місця служби та непокорі.

Тепер із матеріалами справи ознайомиться сторона захисту. Після цього справу буде передано до суду. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Слідство встановило, що до 24 лютого 2022 року Дудін знав про високу ймовірність повномасштабного наступу Росії, але замість організації роботи протидії ворогові фактично зайнявся саботажем організації протидії ворогові.

У ГБР кажуть, що Дудін, намагаючись заслужити довіру окупантів, зайнявся підривною діяльністю. Зокрема він організував спробу усунення голови Харківської ОВС Олега Синєгубова від виконання його обов'язків. Так, за словами правоохоронців, він хотів завадити виконанню заходів щодо військового стану та намагався захопити держвладу в регіоні.

Мер Харкова заявив, що його намагалися усунути в перші дні війни

"Також він через ЗМІ дискредитував чинну владу Харкова та області, надаючи неправдиву інформацію. Намагався паралізувати і органи безпеки регіону – для цього він перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки та сил оборони регіону".

Крім того, навмисно не забезпечив виконання покладених на УСБУ у Харківській області завдань та за відсутності жодних законних підстав наказав особовому складу УСБУ у Харківській області залишити адміністративне приміщення УСБУ та територію Харкова.

Умисно створив умови для здачі ворогові зброї, бойових запасів, засобів забезпечення бойових дій, засобів індивідуального захисту військовослужбовців, які є на зберіганні в адміністративній будівлі УСБУ в Харківській області. До того ж, в умовах військового стану самовільно залишив місце несення служби без поважних причин", - йдеться у повідомленні ДБР.

Романа Дудіна підозрюють за трьома статтями: держзрада, самовільне залишення місця служби та непокора. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Нагадаємо, 29 травня 2022 року після робочої поїздки до Харківської області президент Володимир Зеленський оголосив про звільнення керівника управління СБУ у Харківській області Романа Дудіна з формулюванням: "за те, що той не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто".

Після цього сам Дудін заявив, що на момент звільнення ні Зеленський, ні тодішній голова СБУ Іван Баканов не озвучили жодних претензій до його роботи та роботи управління СБУ області. Дудін переконував, що до повномасштабного вторгнення Росії він та управління СБУ готувалися: проводили навчання, сформували центр обміну інформацією та вузол зв'язку. Своє звільнення він називав «виключно політичним рішенням».

А вже у вересні 2022 року стало відомо про затримання Дудіна.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах