Бій з диверсантами та понад 160 ударів по вузу: у "ХАІ" відновлюють корпуси після обстрілів

У "ХАІ" відновлюють корпуси після обстрілу.

У "ХАІ" відновлюють корпуси після обстрілу. Фото: Суспільне Харків

Події
28 липня 2023 09:47

Понад 160 ударів завдали російські війська Харківському аерокосмічному університету "ХАІ" з початку повномасштабної війни. З 2022 року у виші відремонтували навчальні корпуси та їдальню, відновили асфальт у місцях, де були воронки.

ВНЗ готується до нового навчального року, розповіли "Суспільному Харківу" у навчальному закладі.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами завідувача лабораторії вебкомунікацій Олександра Кушнаренка, все, що літало у повітря, у космос, робили або випускники "ХАІ", або розроблялося у виші.

Алея Алея

"Літакобудівний факультет - найстаріший факультет "ХАІ". Його закінчила дуже велика кількість видатних людей, наприклад, Петро Васильович Балабуєв - творець "Мрії" та "Руслана", - розповів Олександр.

Між навчальними корпусами є підземний перехід, де на початку повномасштабного вторгнення люди переховувалися від обстрілу.

Новий асфальт на місці вирви на території Новий асфальт на місці вирви на території

"Сюди потрапила ракета. На щастя, нікого не було, у цей час люди вийшли за гуманітаркою. Тут дали притулок сотні місцевих жителів, бо був бомбосховищ. Було кілька влучень по ньому".

Університет розташований на півночі міста, до кордону з Росією менше 30 кілометрів. Загалом війська РФ завдали понад 160 ударів по території вишу. Олександр разом із колегами залишився у Харкові та знімав наслідки злочинів росіян.

Пам'ятник біля навчальних корпусів Пам'ятник біля навчальних корпусів

"Завдяки нашим операторам, які були тут, один із них — на фронті. Поряд із вузом, на перехресті, 27 лютого 2022 року була битва з російською диверсійною групою, все відбувалося на наших очах. Університету — 93 роки, у нас дуже багато росіян Випускники і зараз збираються: їдуть не до нас, а в Росії збираються, там п'ють за "ХАІ" і роблять ракети, які летять по Харкову. Ваші знання летять по вашій альма-матер, де ви кохали, зустрічалися, клялися", - каже Олександр Кушнаренко.

Нині у виші готуються до нового навчального року. Відбудували стіни пошкоджених навчальних корпусів, відремонтували дахи та приміщення, замінили вікна.

Корпус Корпус

Відновили та пошкоджену лабораторію з макетами літальних апаратів. Незважаючи на повномасштабну війну, тут готові надалі навчати людей, які зможуть будувати такі повітряні судна, як АН-225 "Мрія", розповідає заступник декана факультету літакобудування Володимир Болдовський.

"На факультеті літакобудування є базові спеціальності, де студентів навчають, як проектувати, виробляти, випробовувати та обслуговувати авіаційну техніку. Створити другу "Мрію" та відновити повністю літак, який презентував Україну усьому світу. Ми в це віримо та впевнені, що "Мрію" Відновлять. Сама лабораторія була дуже зруйнована: пошкоджено і стелю, і стіни, і макети. Але завдяки працівникам вдалося все основне відновити, ми готові до роботи".

За словами Болдовського, відновлення навчальних корпусів повністю завершене. Попереду - ремонти інших будівель на території.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах