Відволікали кавунами: у Генштабі розкрили подробиці контрнаступу ЗСУ у Харківській області

У Генштабі розкрили подробиці контрнаступу ЗСУ у Харківській області.

У Генштабі розкрили подробиці контрнаступу ЗСУ у Харківській області. Фото: Генштаб

Події
08 березня 2023 12:32

На початку вересня 2022 року ЗСУ звільнила понад 300 населених пунктів та очистили від ворога 3800 квадратних метрів території Харківської області. Вправно ввівши противника в оману з приводу напряму майбутнього наступу, ЗСУ відкинули розгромлені та деморалізовані російські війська за лінію державного кордону України.

Харківська стратегічна наступальна операція стала однією із найяскравіших сторінок в історії російсько-української війни. У Генштабі розповіли, як відбувалася підготовка та контрнаступ українських військ.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На світанку 24 лютого війська Росії незаконно перетнули державний кордон України з боку Курської та Білгородської областей, розвиваючи наступ на Суми, Харків, Куп'янськ. Вже вранці 24 лютого розпочалася битва за Харків – великий промисловий, транспортний та науковий центр, друге за чисельністю населення (майже 1,5 мільйона жителів) місто України, оволодіння яким військово-політичне керівництво Росії визначило першочерговим завданням для своїх окупаційних військ.

Переборюючи опір сил оборони України, противник вклинився на глибину 60-140 км на українську територію. Вийшовши на межі міст Суми, Лебедін, Зіньків, Опішня, Охтирка, Харків, Циркуни, Старий Салтів, Чугуїв, Балаклія, Гусарівка, Куп'янськ, Сватове, Ізюм, Слобожанське, Балаклія. Він планував продовжити наступ, використовуючи авіацію та артилерію для знищення житлових кварталів міст. На тимчасово захоплених територіях російські військові здійснювали залякування та терор цивільного населення, практикували тортури та примусове вивезення громадян України на територію Росії, у тому числі дітей.

Однак, незважаючи на терор і значну чисельну перевагу, настання ізюмського угруповання противника розвивалося надзвичайно повільно, призводячи до великих втрат живої сили, озброєння, військової техніки та запасів матеріально-технічних засобів. Українські війська неодноразово переходили в контратаки, завдаючи противнику нищівних вогневих ударів. Протягом травня неодноразово знищувалася переправа у районі села Білогорівка Луганської області, що супроводжувалося великими втратами для російських військ.

У серпні 2022 року Сили оборони України отримали оперативне завдання рішучими наступальними діями прорвати оборону та розгромити угруповання противника в районі населених пунктів Балаклія, Ізюм, Шевченкове та Куп'янськ, відтіснити супротивника від Харкова до державного кордону з РФ.

Читайте також: «Слабке місце Росії – це Балаклія: як готувався контрнаступ у Харківській області, – ГУР

Завдяки введенню противника в оману щодо спрямування основних зусиль наступу, у поєднанні з високим рівнем мотивованості та підготовки особового складу Сили оборони України, зуміли провести ефективну наступальну операцію на Харківському, Слобожанському та Краматорському операційних напрямках.

Протягом 1-5 вересня 2022 року офіційна інформація про оперативну обстановку на вищевказаних операційних напрямках, оприлюднена офіційними каналами, виглядала цілком рутинно. У соцмережах активно обговорювалася тема «херсонських кавунів», яку «по секрету» передавали один одному лідери громадської думки та деякі військові.

Єдиним натяком на можливі динамічні зміни на лінії зіткнення були повідомлення Генерального штабу ЗС України, опубліковані 5 вересня. У першому зазначалося, що в “результаті ефективної вогневої поразки по районах скупчення противника поблизу населених пунктів Семенівка та Куп'янськ Харківської області, російські окупанти зазнали втрат. Знищено один із польових складів з боєприпасами, живу силу противника, а також військову техніку”, а в іншому містилося суттєве уточнення: “Внаслідок успішної вогневої поразки в районі населеного пункту Куп'янськ Харківської області окупанти втратили вбитими та пораненими понад 100 військовослужбовців, знищено дві бойові машини”.

А противник активно готувався відбивати анонсований за секретом напад на Херсон.

Читайте також: Офіцери РФ стрілялися, щоб не потрапити в полон: десантник розповів про контрнаступ ЗСУ під Харковом

Атакувавши позиції противника малими підрозділами на широкому фронті, Сили оборони України не викликали занепокоєння російського командування, яке в першу годину наступу не сприймало повідомлення з лінії зіткнення як інформацію про масштабну наступальну операцію. Застосовуючи "тактику корозії", проникаючи невеликими високомобільними групами через прогалини в позиціях противника, дезорганізуючи тил ворога і даючи точні цільові вказівки для власної артилерії, підрозділи ЗС України протягом першої доби прорвали російську оборону в районі Балаклії, заволодівши трьома ротними опорними пунктами супротивника: "Москва", "Омськ" та "Пітер".

Місце основного удару вибрали не випадково. Протягом чотирьох місяців російське оперативне угруповання в районі Ізюму складалося переважно з 17 БТГр з РФ із потужним бронетанковим та механізованим компонентом, але протягом перших днів вересня вони були ослаблені у зв'язку з частковою передислокацією сил та коштів на Новопавлівський, Запорізький, Криворізький Південнобузький напрям.

На західному фланзі угруповання військ Росії знаходилися війська розгвардії та підрозділи, сформовані з числа мобілізованих громадян тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей без військового досвіду, з низьким моральним духом та недостатнім озброєнням.

І іншу ділянку фронту в районі Балаклії (фронтом на захід) обороняла зведена тактична група у складі мобілізованих загонів так званого "ополчення лінії", кількох підрозділів СОБР та ОМОН.

Натомість командування Сил оборони України підготувало для контрудара значні сили. Тактичні групи наступаючих військ формувалися з особового складу трьох бригад ЗСУ та оперативного полку НГ України та включали підрозділи спеціального призначення. На вістрі наступу активно використовувалася військова техніка, надана західними партнерами, можливості мобільних рейдових груп та потужне угрупування важкої артилерії.

Відволікали кавунами: у Генштабі розкрили подробиці контрнаступу ЗСУ у Харківській області.Відволікали кавунами: у Генштабі розкрили подробиці контрнаступу ЗСУ у Харківській області. Фото: Генштаб

Використовуючи ефект несподіванки, Сили оборони України до кінця доби 7 вересня 2022 року просунулися більш ніж на 20 км у глибину зайнятих противником територій на Ізюмському та Куп'янському напрямках, звільнивши за перші два дні настання приблизно 400 квадратних кілометрів території.

8 вересня передові підрозділи ЗС України вийшли на кордон за 15 км на захід від Куп'янська, який був критично важливим для забезпечення російського угруповання на Ізюмському напрямку. До кінця наступної доби вони вийшли до південних околиць Куп'янська, розгромивши противника, і розпочали стабілізаційні дії в районі Балаклії та Ізюму.

Резерви, які спробували задіяти російське командування, виявилися надто слабкими і не змогли стримати наш наступ.

9 вересня 2022 року відбулася танкова битва біля села Слабунівка (на автодорозі Волохів Яр-Ізюм), на північ від ключового дорожнього вузла в селі Веселе. Наступні підрозділи 25-й ОДШБр, за підтримки танків 4 ОТБр, провели зустрічну битву з підрозділами 47 танкової дивізії противника, в ході якого захопили три ворожі танки Т-72, розбили підрозділи РФ і змусили їх відступити. Ворог кидав озброєння та техніку на шляху догляду.

Читайте також: Осінній контрнаступ: генерал Сирський став Почесним громадянином Харківської області

Описуючи події, польський військовий оглядач М. Гавенда зазначав:

“Українські сили діяли вздовж головних дорожніх артерій у такому темпі, що частина російських підрозділів мала втекти, залишивши важке озброєння (навіть не організуючи його планове знищення), частина потрапила до засідки. Малі підрозділи, не володіючи інформацією про оперативну обстановку та не маючи зв'язку, бродили територією та затримувалися на дорогах, які вже контролювали українські сили. Російські підрозділи артилерії та забезпечення несподівано для себе опинилися на лінії зіткнення та фактично розпалися. На автомобільній дорозі Волохів Яр-Ізюм танкові та механізовані підрозділи, що тікають, з 26-го полку 47 тд залишили багато справної або легко пошкодженої техніки, серед якої танки Т-72В3. Величезна кількість броньованої техніки та артилерії було залишено також у Ізюмі прямо на вулицях”.

Побоюючись оточення, підрозділи військ противника поспіхом залишили Ізюм. Того ж дня ЗС України увійшли до Куп'янська. Станом на кінець доби 10 вересня 2022 року Сили оборони України прорвали оборонні позиції противника на глибину до 70 км, звільнивши понад 3000 квадратних кілометрів території. Це переважало сукупні територіальні досягнення ворога за попередні п'ять місяців війни (квітень-серпень).

Боєздатність (повністю або частково) втратили 10-12 БТГр противника зі складу 288 артилерійської бригади, 2 механізованої дивізії, 4 танкової дивізії, 3 механізованої дивізії, 144 механізованої дивізії, 15-, 30, 39, 74 механізованої бригад. Навіть “елітна” 4 кантемирівська танкова дивізія втекла, покинувши на полі бою біля десятка справних танків Т-80.

11 вересня Інститут вивчення війни у своєму щоденному аналізі подій поінформував, що російські війська поспішно відступають із населених пунктів на північ від Харкова та із західного берега річки Оскол, вказавши також факт залишення ними на покинутих позиціях значної кількості неушкодженої броньованої техніки. Генеральний штаб ЗС України взагалі охарактеризував російський відступ як втечу. У вечірній склепінні підкреслювалося: “російські війська гарячково залишають свої позиції і тікають з награбованим углиб тимчасово зайнятих територій чи територію РФ.

Зокрема, стало відомо, що близько 150 військовослужбовців з Росії виїхали колоною з Борщової та Артемівки Харківської області двома автобусами, однією вантажівкою та на 19 викрадених легкових автомобілях. Така сама ситуація спостерігається і у місті Сватове Луганської області. Окупанти квапливо залишили населений пункт на 4-х вантажних автомобілях “Камаз”, 20-ти броньованих машинах “Тигр” та викрали понад 20 легкових автомобілів місцевих мешканців”.

Одночасно з просуванням на міста Ізюм та Куп'янськ підрозділи Сил оборони України завдали удару по позиціях противника на північ від Харкова. Наступного дня Головнокомандувач ЗС України генерал Валерій Залужний повідомив:

“На Харківському напрямку ми почали просуватися не лише на південь та схід, а й на північ. До виходу державний кордон залишається 50 км.

12 вересня Сили оборони України витіснили підрозділи супротивника за лінію державного кордону. Того ж дня вони звільнили н. п. Богородичне та Святогірськ на півночі Донецької області, всього повернувши понад 300 населених пунктів та очистивши від ворога 3800 квадратних метрів території держави, на яких проживає понад 150 тисяч громадян України.

Американський військовий оглядач К. Лоуренс констатував:

"Україна очистила всю Харківську область і просунулась на Луганщину..."

Відволікали кавунами: у Генштабі розкрили подробиці контрнаступу ЗСУ у Харківській області.Відволікали кавунами: у Генштабі розкрили подробиці контрнаступу ЗСУ у Харківській області. Інфографіка: Генштаб

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах