На могилі Кернеса з'явиться меморіал (фото)

На могилі Кернеса з'явиться меморіал.

На могилі Кернеса з'явиться меморіал. Фото: https://2day.kh.ua

Події
22 листопада 2022 17:42

На могилі Харківського міського голови Геннадія Кернеса почали зводити меморіал.

Архітектурна частина майже готова, повідомив KHARKIV Today скульптор Олександр Рідний.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

“Спільна ідея була – зробити тріумфальну арку, бо товариш такий був, переможець у житті, кредо в нього таке було, тому й арка. Водночас вона чимось нагадує місто: там є такі прямокутні штуки, в яких зашифрована монограма Г1 – Геннадій Перший, бо для рідних та близьких він завжди єдиний та перший. Із цього міста стилізованого нібито виходить Геннадій Кернес", - описав концептуальні напрацювання скульптор.

На могилі Геннадія Кернеса буде встановлено пам'ятник. Фігура на повний зріст буде відлита з бронзи. Скульптуру автор ліпив за реальною фотографією Геннадія Кернеса, яку він відібрав із фотоархіву разом із рідними. Лише жест вирішили замінити на той, який був досить характерним для колишнього мера та запозиченого у Уінстона Черчілля, британського прем'єр-міністра середини XX століття.

На могилі Кернеса з'явиться меморіал (фото) фото 1На могилі Кернеса з'явиться меморіал (фото) фото 1

"Була думка зробити його в колясці, щоб це був такий символ особистої мужності, як у президента США Франкліна Рузвельта, який теж пересувався в інвалідному візку. Але рідні були проти. Для них це болісна тема", - каже Рідний.

За місяць до другої річниці смерті на могилі змонтували гранітні сходи, плиту та арку у вигляді величезних букв і цифр - Г і 1. Робота над скульптурою затяглася через те, що росіяни розбомбили ливарну машину в Руській Лозовій, де мали відлити фігуру Кернеса із бронзи. Довелося шукати інший цех. Були проблеми з доставкою граніту для монумента з Італії. Його мали привезти у лютому 2022 року, але розпочалася війна, доставка затрималася на кілька місяців.

Через всі ці перепони архітектори і скульптори не встигають виконати монумент до роковин смерті Геннадія Кернеса, він буде готовий лише наступного року.

Геннадій Кернес обіймав посаду харківського мера з 2010 по 2020 роки. У квітні 2014 року Кернес став жертвою замаху і останні шість років життя мер провів у інвалідному візку. Справа про замах так і залишилася нерозслідуваною, злочинців не знайдено. На початку вересня 2020 року Кернес захворів на коронавірус і 16 грудня 2020 року помер.

Могила п'ятого мера Харкова знаходиться на 2-му цвинтарі.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах