На Олімпіаді в Пекіні перші допінгові скандали: що відомо

На Олімпіаді в Пекіні перші допінгові скандали.

На Олімпіаді в Пекіні перші допінгові скандали. Фото: delfi.lt

Спорт
10 лютого 2022 07:44

На Олімпійських іграх у Пекіні виявлено перший позитивний допінг-тест та є ще одна підозра на вживання забороненого препарату.

Як повідомляє Міжнародне агенство тестування (ITA), на допінгу спійманий іранський гірськолижник Хусейн Савех-Шемшакі. У пробі спортсмена, яку він здав на Олімпіаді, було знайдено метаболіт дегідрохлорметілтестостерон. Іранця тимчасово відсторонено від змагань та будь-яких спортивних активностей на Іграх.

Хусейн Савех-Шемшаки має право подати апеляцію на рішення ITA до Спортивного арбітражного суду (CAS) та вимагати відкриття проби Б.

Також є підозра на вживання допінгу росіянкою Камілою Валєвою. Про те, що у збірній із фігурного катання Олімпійського комітету Росії було виявлено допінг, повідомило Inside The Games. За даними видання, саме тому на невизначений термін перенесли церемонію нагородження, яка мала відбутися 7 лютого.

Також інформацію про підозру на допінг підтвердили у МОК, але додали, що ця справа потребує юридичної консультації. За даними "Спорт-Експресу", позитивна допінг-проба виявлена у 15-річної Камілі Валієвої - у пробі знайдено препарат для лікування кардіологічних проблем, який знаходиться під забороною WADA. Але за правилами Всесвітнього антидопінгового кодексу спортсменка, яка на момент порушення антидопінгових правил не досягла 16-річного віку, є "захищеною особою", тому вона не може бути офіційно ідентифікована, якщо причетна до порушення антидопінгових правил.

Рішення, чи усувати росіянку Камілу Валієву від Олімпіади і чи відбирати у неї золоту медаль, мають ухвалити 10 лютого.

Раніше Vgorode повідомляв, що фігуристка родом з Москви виступила за Україну на Олімпіаді 2022. Анастасія Шаботова у 13 років у Росії потрапила у скандал. Дівчина заявила, що для того щоб виступати стабільно, потрібно вживати "правильний допінг". Фігуристка додала, що спортсмени, які тренувалися разом із нею, вживають допінг.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах