Видаватимуть безкоштовно: пігулки від коронавірусу Молнупіравір поширюватимуть не через аптеки

Пігулки від коронавірусу Молнупіравір поширюватимуть не через аптеки.

Пігулки від коронавірусу Молнупіравір поширюватимуть не через аптеки. Фото: delo.ua

Події
09 лютого 2022 12:52

60 тисяч курсів препарату "Молнупіравір" для лікування коронавірусу передадуть до регіонів. Пацієнти зможуть отримати ці ліки безкоштовно. В аптеки Молнупіравір найближчим часом не надійде.

Видаватиме препарат сімейний лікар, . Про це у відповіді на інформаційний запит Vgorode повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Нагадаємо, у грудні 2021 року МОЗ підписало угоду про закупівлю 300 тисяч курсів противірусного препарату "Молнупіравір" у компанії Merck Sharp & Dohme.

6 лютого 2022 року Україна отримала першу партію "Молнупіравіру".

"Зараз МОЗ розподіляє препарат та найближчим часом відправить його до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я Київської міської та обласних державних адміністрацій. Ті, своєю чергою, розподілять Молнупіравір до закладів охорони здоров’я.  Розподіл відбувається пропорційно до заявок регіонів. Перевірити наявність лікарських засобів у лікарні можна, зателефонувавши своєму сімейному лікарю. Також можна скористатися відповідними онлайн-сервісами, до прикладу, Є Ліки", — йдеться у відповіді МОЗ.

Щоб отримати "Молнупіравір", також потрібно буде звернутися до свого сімейного лікаря. Лікар за наявності показань до застосування призначить ліки.

Першочергово їх призначатимуть пацієнтам із груп ризику, щоб убезпечити хворих від переходу із легкого ступеня тяжкості захворювання до середнього та важкого. Препарат буде для пацієнтів безоплатним. Препарат буде для пацієнтів безкоштовним. Наразі препарат виробляється у відносно невеликих обсягах та контрактується насамперед урядами держав. Найближчим часом реалізація Молнупіравіру в аптечній мережі не передбачається", — уточнили в МОЗ.

Молнупіравір — перший у світі зареєстрований противірусний препарат прямої дії, розроблений для боротьби саме з COVID-19. За інформацією МОЗ, він блокує фермент, необхідний вірусу для відтворення генетичного коду, що запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик тяжкого перебігу хвороби. Препарат випускається у формі таблеток, не має спеціальних вимог зберігання та його зручно приймати.

Препарат зареєстрований та дозволений до екстреного застосування у США, Японії, Великій Британії та інших країнах. 24 листопада Кабмін дозволив використання "Молпунавіру" в Україні.

27 листопада стало відомо, що таблетки менш ефективні, ніж уважалося. Згідно з даними, представленими Merck і опублікованими Deutsche Welle, прийом таблеток при клінічних випробуваннях знизив ризик госпіталізації або смерті на 30%, тоді як ще на початку жовтня компанія, спираючись на попередні дані, заявляла про скорочення ризику госпіталізації або смерті на 50%.

Як писав раніше Vgorode, МОЗ також планує закупити пігулки від коронавірусу "Паксловід" компанії Pfizer.

У вересні в Україну прибули 20 тисяч флаконів "Бамланівімаба" та 40 тисяч флаконів "Етесевімаба", ці препарати включили до протоколів лікування коронавірусу.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах