Цінується безпека: за скільки зараз можна орендувати квартиру у Харкові

За скільки зараз можна винайняти квартиру в Харкові.

За скільки зараз можна винайняти квартиру в Харкові. Фото: informator.ua

Події
17 травня 2022 18:11

У Харкові почав оживати ринок нерухомості. У центрі ціни на оренду житла суттєво знизилися порівняно з довоєнним періодом, зріс попит на Одеську та Нові будинки, які найменше постраждали від обстрілу.

На початку війни ринок житла завмер. Люди масово виїжджали з Харкова — це стосувалося і орендарів, і власників квартир, і ріелторів. З кінця квітня виник невеликий попит на житло. Насамперед потрібні квартири економ-класу, пише Kharkiv Today.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ринок заморозили

У перші два місяці війни ціни за орендоване житло формувалися стихійно і залежали тільки від особистих домовленостей орендарів та власників нерухомості. Багато харків'ян, які орендували житло та виїхали в інші міста, залишили в орендованих квартирах свої речі — господарі їх не виселяють, але й грошей за оренду поки що не просять. Тим, хто залишився, орендну плату часто знизили або дозволили не платити за березень чи квітень, коли місто ще сильно обстрілювали. У деяких випадках плата за житло залишилася на довоєнному рівні.

Пенсіонерка Тетяна Смирнова давно здає квартиру на Павловому Полі. Їй пощастило — будинок вцілів, а орендар працює в IT-сфері, тому бойові дії не вплинули на його заробіток. Він ненадовго виїхав до Львова, але там знайти пристойну квартиру близько до центру виявилося справою непростою, та й ціни зросли, бо повернувся до Харкова та платить за невелику двокімнатну квартиру у 5-поверховому будинку 7 тисяч гривень на місяць. У Львові така квартира обійшлася б не менше ніж 15 тисяч.

"У мене була думка знизити ціну на час війни, але це моє єдине джерело доходу. Поки що у людей все добре з роботою, я думаю, вони можуть заплатити. Підвищувати, звичайно, не буду", - каже господиня квартири.

Підвищити ціни наразі не дозволить і ринок. Професійних ріелторів у місті наразі залишилося мало. За даними голови комітету з ринків та інвестицій Асоціації фахівців нерухомості України Ігоря Балаки, 60-70% фахівців з початку війни залишили Харків, інші, зокрема він сам, перейшли з бізнесу на волонтерську діяльність.

"Ринку нерухомості, по суті, немає. Є якісь рентні відносини, але діяльність ріелторів зараз полягає не в тому, щоб знайти комерційну чи житлову нерухомість, а в тому, щоб знайти житло для потерпілих від обстрілу. Ріелторство відійшло на задній план", – сказав Балака в ефірі yuotube-каналу DOM.RIA.

Його слова підтверджують і оголошення на сайтах про оренду нерухомості. Більшість цих оголошень пропонують самі господарі квартир.

Популярні Одеська та Нові будинки

Війна вплинула на популярність районів серед орендарів. Якщо раніше шукали квартири неподалік центру або біля метро, то зараз клієнтів цікавить насамперед безпека. Люди часто переїжджають з одних районів міста до інших, менш постраждалих від обстрілу. Власники нерухомості зрозуміли, що запити змінилися і у своїх оголошеннях вказують насамперед рівень безпеки у районі або наявність сухого підвалу.

"Нас, дякувати богу, не бомбили, все працює. Зараз наш район у Харкові один із найбезпечніших", - каже Андрій, власник квартири на Героїв Сталінграда, недалеко від парку "Зустріч". Він хоче за неї 6 тисяч гривень на місяць, але готовий обговорювати умови оренди та йти на поступки: час військовий, орендарів небагато, люди здебільшого дзвонять, цікавляться, але житло знімати не поспішають.

Цінується безпека: за скільки зараз можна орендувати квартиру у Харкові фото 1Цінується безпека: за скільки зараз можна орендувати квартиру у Харкові фото 1

6-7 тисяч гривень - стандартна ціна оренди в Харкові за однокімнатну або двокімнатну квартиру в "безпечному" районі, якими нині вважаються Одеська, Нові будинки, ближня Олексіївка. Приблизно стільки ж здають і квартири в центрі - на Пушкінській, проспекті Науки, проспекті Гагаріна. Можна знайти житло й дешевше, за 5 тисяч гривень. Квартири преміум-класу, як і раніше, здають за 10-15 тисяч гривень на місяць, але знімати їх зараз нема кому.

У деяких районах власники нерухомості намагаються здати квартиру хоч за якісь гроші. Наприклад, у районі заводу Шевченка здається квартира лише за 2 000 гривень, на вулиці 23 Серпня — за 4 500 гривень. Власники уточнюють, що такі ціни діють лише на період воєнного часу, бо до війни квартири на Павловому Полі здавалися за 300 доларів. Але тоді ринок багато в чому формували студенти. Усього три місяці тому у Харкові навчалося понад 30 тисяч іноземців, для яких платити по 300 доларів за оренду було не накладно. Вони поїхали і не повернуться ще довгі роки. Водночас до Харкова повертаються багато місцевих жителів, які залишилися без житла, натомість із роботою. Їхня платоспроможність і визначить середню вартість оренди житла в Харкові — зараз ринок тільки намагається намацати якісь орієнтири.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах