Теракт біля Палацу спорту: Кабмін просить відмовити у компенсації рідним загиблих, — Мін'юст

Теракт біля Палацу спорту: Кабмін просить відмовити у компенсації рідним загиблих, - Мін'юст.

Теракт біля Палацу спорту: Кабмін просить відмовити у компенсації рідним загиблих, - Мін'юст. Фото: Цензор.НЕТ

Події
21 лютого 2022 16:51

Кабінет міністрів просить відмовити у компенсації рідним загиблих у теракті біля Палацу спорту у Харкові у 2015 році.

Про це йдеться у відгуку на позов Тетяни Іванової — головного спеціаліста Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, уповноваженого діяти у справі від імені Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, 23 грудня 2021 року сім'ї Данила Дідіка, Ігоря Толмачова та Вадима Рибальченка, які загинули шість років тому внаслідок вибуху під час мирної ходи, подали позов до суду. Відповідачі — Кабінет Міністрів України та Державна казначейська служба. У позовній заяві потерпілі просять відшкодування по 5 млн. гривень на кожну сім'ю.

"Ознайомившись із позовними вимогами, Кабінет міністрів України вважає їх необґрунтованими, безпідставними і такими, що не підлягають задоволенню", — цитує відповідь Мін'юсту "Суспільне".

Спеціаліст Мін'юсту посилається на те, що правові підстави для відшкодування моральної шкоди на підставі закону України "Про боротьбу з тероризмом" відсутні, компенсація внаслідок теракту не входить до завдань та повноважень Кабміну, а виплачувати збитки мають засуджені до довічного ув'язнення, які звільнені та звільнені на непідконтрольні території під час обміну утримуваними особами у грудні 2019 року.

Позиція постраждалих

"У позивній заяві зазначено, що взагалі держава України нічого не має загиблим та їхнім сім'ям", — коментує представник постраждалих у теракті Олег Головков.

Він вважає, що теракт був спрямований не проти чотирьох загиблих, а проти держави та її народу:

"І коли роблять крок убік і кажуть: це ваші проблеми, я думаю, що це не характеризує нашу державу і суспільство як зріле".

"Цей позов став для нас визначальним. Ми намагатимемося за допомогою цього позову звертати увагу держави на постраждалих від теракту. І, по-друге, ми хотіли б встановити факт відповідальності держави перед тими, хто став жертвою теракту", — додав Головков.

Олег Головков репрезентує потерпілих у теракті біля Палацу спорту.Олег Головков репрезентує потерпілих у теракті біля Палацу спорту. Фото: mediaport.ua

На його думку, відгук на позов виконано "клерками":

"Це бездушність, спроби сховатися за підписом. Я думаю, що ми цього не допустимо".

Протягом п'яти років потерпілі ходили до суду, чекаючи справедливого вироку. З моменту самого теракту минуло сім років.

"За ці сім років держава для постраждалих не зробила нічого. Я вважаю, що таке ставлення до постраждалих — за межею добра та зла", — сказав Головков.

Представник постраждалих також нагадав, що рідні загиблих зверталися до президента України з проханням про зустріч, писали до Офісу президента, Уповноваженого ВР з прав людини, Ради нацбезпеки та оборони України, але отримали відмови.

"Без коментарів, тільки біль та розпач"

Тетяна Сухорукова, сестра загиблого під час теракту підполковника міліції Вадима Рибальченка, відмовилася від коментарів.

"Держава нас не помічає вже багато років. Тільки біль та розпач", — єдине, що відповіла Тетяна.

Спілкуватися зі ЗМІ не готовий і Андрій Дідік, батько загиблого 15-річного Дані Дідіка.

Андрій Дідік втратив у теракті 15-річного сина.Андрій Дідік втратив у теракті 15-річного сина. Фото: mediaport.ua

"Моя позиція викладена в позові до влади... За весь час влада не зробила нічого, окрім болю нам", — зазначив Андрій Дідік.

Чергове засідання у справі за позовом потерпілих у теракті до держави заплановане на 14.00 24 березня.

Нагадаємо, теракт біля Палацу спорту стався під час мітингу пам'яті героїв Небесної сотні та загиблих у зоні АТО. Внаслідок вибуху загинули 4 особи, зокрема школяр Данило Дідік; ще 9 людей отримали поранення. Суд визнав винними трьох обвинувачених — Дворнікова, Тетюцького та Башликова та засудив до довічного ув'язнення з конфіскацією. Однак Росія вимагає включити їх до списків на обмін. Після оголошення вироку засуджених відпустили під особисте зобов'язання.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах