Процедуру спростили: як оформити інвалідність за умов війни

Як оформити інвалідність за умов війни.

Як оформити інвалідність за умов війни. Фото: offlinesjobs.com

Події
28 червня 2022 15:39

В умовах війни процедуру встановлення інвалідності в Україні спростили.

Таке роз'яснення надали у Департаменті охорони здоров'я Харківської міськради.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Департаменті охорони здоров'я нагадали, що для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю наразі не потрібно проводити повторний огляд для підтвердження стану здоров'я.

Там зазначили, що, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.2022 року № 390, термін дії інвалідності та індивідуальної програми реабілітації продовжено на період дії воєнного стану.

Також там повідомили, що протягом дії військового стану та шести місяців після його припинення/скасування українці мають право звертатися до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) за встановленням інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування. Таким чином, якщо людина не має можливості прибути до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі напряму закладу охорони здоров'я.

У разі неможливості обстеження та оформлення направлення до МСЕК термін проходження повторного огляду для осіб з інвалідністю, у тому числі й дітей, які припали на період дії військового стану на території України, переноситься на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.

У департаменті зазначили, що медико-соціальна експертиза для встановлення групи інвалідності проводиться за направленням закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних та реабілітаційних заходів, а також за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, зумовлених захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють у себе обмеження життєдіяльності.

Лікар, у тому числі сімейний, до якого звернувся за медичною допомогою пацієнт, у разі потреби оформляє направлення на МСЕК. При цьому внутрішньо переміщеним особам не потрібно укладати декларацію з лікарем, який оформлює цей напрямок.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах