Переважає «Омікрон»: у Харківській області зростає захворюваність на коронавірус

У Харківській області зростає захворюваність на коронавірус.

У Харківській області зростає захворюваність на коронавірус. Фото: 24 Канал

Події
30 вересня 2022 12:38

У Харківській області зростає захворюваність на COVID-19. Минулої доби цей діагноз підтвердили у 193 хворих. Переважає штам "Омікрон".

Як він проявляється та чи допоможе щеплення, в ефірі Українського Радіо Харків розповіла доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри Харківського національного медичного університету Тетяна Чумаченко.

Домінує "Омікрон"

- Коли починається епідсезон 2022-2023 і чого від нього чекати?

- Епідсезон характеризуватиметься тим, що одночасно циркулюватиме як коронавірус SARS-CoV-2, так і вірус грипу та інші респіраторні віруси. Зазвичай епідсезон починається з 40-го тижня і набирає обертів із цього часу. Але ми й зараз реєструємо коронавірусну хворобу, спостерігається зростання SARS-CoV-2, збудник COVID-19. У нас є вакцини, потрібно зробити щеплення. Проти грипу вакцини ще немає, але ми очікуємо. Коли буде ця вакцина, потрібно також прищеплюватися. Це допоможе полегшити перебіг епідемічного процесу, зменшити кількість хворих.

– Який штам зараз домінує на Харківщині?

- Нині, як і в Україні, домінує "Омікрон". Є вже кілька підвидів цього штаму. Він характеризується тим, що не потрібно спускатися нижче в дихальні шляхи; він починає розмножуватися у верхніх відділах дихальних шляхів, тому дуже легко передається та поширюється.

На сьогоднішній день це переважно легка течія. Це пов'язано з тим, що потрібно досить невелика доза, щоб викликати захворювання, а також з тим, що частина населення має імунітет: і природний, і штучний.

На сьогоднішній день менше хворих потребують госпіталізації, кисневої терапії, і це дуже добре, тому що навантаження на систему охорони здоров'я та лікувальні заклади менше, ніж це було на початку пандемії. Поки що збільшення випадків тяжкого перебігу хвороби немає.

- Зникнення смаку, нюху, болю у м'язах для "Омікрону" не властиві?

– Найчастіше це симптоми, які характерні для звичайної гострої респіраторної хвороби. Ми можемо сказати, коронавірус це чи ні, коли зробимо тест. За клінічними симптомами дуже важко провести диференціальну діагностику.

Але все ж таки не слід так легко ставитися до цього вірусу. Так як при збільшенні дози та симптоматика може наростати, при ускладненнях, ураженні легеневої тканини. Можуть розвиватися фібрози, навіть за рік після перенесеної хвороби. "Омікрон" - це не легкий вірус, це не так. Якщо ви будете з хворим досить довго і у вас не буде вакцинації, у вас немає імунітету, то може розвинутись важке захворювання, яке може закінчитися летально. Летальні випадки реєструються. Летальних випадків менше, але вони є.

Показники захворюваності за умов війни

– Щодо середніх показників захворюваності на Харківщині. Можливо, порівняно з аналогічними періодами за минулий рік як охарактеризуєте? І наскільки висока смертність?

- Я б не порівнювала з минулим роком, тоді не було вакцинації, вона тільки-но починалася, вакцинувалися лише певні групи населення. І штам "Дельта" з глибшим проникненням у дихальні шляхи викликав тяжкі випадки.

Сьогодні у нас у середньому 166-167 випадків на добу (ми розуміємо, що у неділю буде менша кількість випадків, у середу-четвер — більше). Це багато. Але це повна статистика. Ми не маємо статистики з окупованих територій. І зараз багато хто виїхав з області, населення зараз менше, ніж рік тому. Це позначилося на реєстрації випадків.

Люди звертаються до лікаря часто онлайн та не проводять тестування. Можливості для тестування є, але вони нижчі, ніж рік тому. Чисельність населення зменшилася, тому і циркуляція може бути обмежена через те, що люди менше спілкуються. Зараз ми знаємо, що метро запрацювало, коли воно не працювало, люди там жили, і це посилювало епідемічну ситуацію.

Наразі люди можуть заразитися також у громадському транспорті, місцях, де багато людей, у торгових центрах.

Тому не слід нехтувати правилами: і дистанція, і маски. А насамперед зробити щеплення. Якщо ви зробили два щеплення, то ввести бустерну дозу. Якщо жодного не зробили, будь ласка, зробіть. Зараз є вакцина Johnson, яка вимагає лише одного вступу, а не двох. Вакцин є, пункти вакцинації працюють.

Половина населення не отримали два щеплення

- Наскільки інтенсивний перебіг вакцинації?

– Нині щеплення можуть зробити люди, окрім як на окупованих територіях. Але, на жаль, і це статистика по всій Україні ми не досягли необхідного рівня охоплення щепленням, щоб обмежити циркуляцію. У нас навіть половина населення не отримали два щеплення у Харкові та області.

Люди повинні розуміти, що вакцинація не захищає від інфікування, але захищає від тяжкого перебігу хвороби. Є все ж таки зараз і ті, хто важко переносить хворобу, наприклад люди з хронічними хворобами: цукровим діабетом, гіпертонічною хворобою та іншим. Така частина людей є і вони можуть загинути. Тому все у наших руках.

Зараз Україна отримує вакцину Pfizer, яка міститиме штам проти "Омікрона", розпочинається вакцинальна кампанія.

"Потрібно не зволікати, а прищеплюватися"

- Чи прогнозуєте ви збільшення кількості випадків коронавірусу на добу?

- На жаль, так, буде більше. Здебільшого це стосується інших областей, але Харківська не виняток. Потрібно не зволікати, а прищеплюватися. Маски - це на сьогоднішній день ваша культура, вона захищає від інфікування. Дистанція теж допомагає вірусу не потрапити з одного організму до іншого. Ми не знаємо, з ким спілкуємося.

Часто коронавірусна хвороба може протікати без яскравих симптомів, може бути стерта клінічна картина.

Мавпа віспа

- Чи готова область для того, щоб убезпечити людей від нового вірусу - мавпи віспи?

- Мавпа віспа, на жаль, зараз вийшла зі свого ендемічного регіону, почала зареєструватись у європейських країнах. Вже чотири випадки зареєстровано в Україні. Але тут вона зараз не має такого епідемічного потенціалу, щоби викликати якісь спалахи.

Вона передається при контакті зі слизовими, зі шкірою, із виділеннями хворих, а також статевим шляхом. Для профілактики слід мити руки, користуватися антисептиками, при статевому акті використовувати презервативи. Чим більше статевих партнерів, тим більший ризик захворіти.

Наразі всі медичні працівники навчаються, щоб розпізнавати симптоми цього захворювання, як воно передається. На гігієну рук наявність антисептиків також звертається увага. Тому лише люди зверталися по медичну допомогу за наявності симптомів.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах