Екс-начальник харківської податкової підозрюється у корупції

Екс-начальник харківської податкової підозрюється у корупції.

Екс-начальник харківської податкової підозрюється у корупції. Фото: LexInform

Події
26 липня 13:33

У Національному антикорупційному бюро назвали екс-голову податкової у Харківській області ключовою особою та куратором схеми отримання хабарів податківцями. Йому повідомили про підозру у підкупі за попередньою змовою з групою осіб у поєднанні з вимаганням (ч. 4 ст. 368 КК України).

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Справу про корупцію у харківській податковій розслідують з лютого 2024 року, коли начальницю відділу ГУ ДПС у Харківській області затримали за вимагання хабара у 55 тисяч доларів у підприємця. Натомість бізнесменові обіцяли виключити його компанії із переліку платників, які відповідають критеріям ризикованості.

Слідство встановило, що кошти зокрема призначалися і тодішньому голові харківської податкової, який мав забезпечити ухвалення фінального рішення.

"НАБУ та САП зібрали достатньо доказів причетності екс-чиновника до злочину та повідомили йому про підозру за ч. 4 ст. 368 КК України", - йдеться у повідомленні НАБУ.

За даними ЗМІ, йдеться про колишнього виконувача обов'язків начальника Головного управління Державної податкової служби України в Харківській області Василя Гладченка.

У травні про підозру також повідомили інших учасників схеми:

  • начальника управління ГУ ДПС у Харківській області (ч. 4 ст. 368 КК України),
  • робітницю відділу,
  • підприємця (ч. 5 ст..27 ч. 3 ст. 369 КК України).

"Встановлення причетності до злочину інших посадових осіб податкової та фізичних осіб продовжується", - уточнили в НАБУ.

Щодо першого фігуранта справи, затриманої у лютому, то Вищий антикорупційний суд вже виніс у її справі рішення. Колишню начальницю відділу перевірок у сфері матеріального провадження управління податкового аудиту ГУ ДПС у Харківській області визнано винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 369-2, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України. Їй призначено покарання як п'ять років позбавлення волі без конфіскації майна. У ЗМІ називають її ім'я - Тетяна Горбань.

Втім вона уклала угоду зі стороною звинувачення та звільнена від відбування покарання з випробувальним строком на три роки. За умовами угоди обвинувачена беззастережно визнала свою винність та зобов'язалася перерахувати 500 000 гривень на підтримку Збройних Сил України.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах