Бійня на окружній Харкова: росіянин, який наказав стріляти по цивільним авто, отримав термін

Росіянин, який наказав стріляти цивільним авто, отримав термін.

Росіянин, який наказав стріляти цивільним авто, отримав термін. Фото: Харківська обласна прокуратура

Події
02 травня 19:50

До довічного ув'язнення засуджено російського командира БТГр, який у перший день вторгнення, 24 лютого 2022 року, наказував стріляти по автомобілям з цивільними на кільцевій дорозі Харкова.

Про це повідомила прес-служба Харківської обласної військової прокуратури.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Суд визнав винним 49-річного російського військового у порушенні законів та звичаїв війни, пов'язаному з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Йому призначено покарання як довічного позбавлення волі.

Прокурори довели, що заступник командира з військово-політичної роботи 25-ї окремої мотострілецької бригади 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу з РФ (військова частина 29760) спільно з іншими військовослужбовцями прибув до Білгородської області РФ, де отримав інформацію про підготовку повномасштабного вторгнення в Україну. Перед 24 лютого 2022 року його було призначено командиром батальйонно-тактичної групи (БТГр).

Після вторгнення на територію України окупанти прибули до кільцевої дороги Харкова. Вранці 24 лютого російські військові наказали розвернутися та виїхати цивільним особам, які їхали автомобілями цією дорогою. Люди почали висловлювати своє невдоволення і просили надати їм можливість проїхати цим шляхом для виїзду в безпечну місцевість. Однак російський командир наказав прицільно стріляти автомобілями з цивільними.

Деякі російські військові відмовилися виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити машину та вийти. 51-річна мати з 29-річною дочкою зупинилися, військовослужбовці з Росії допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові, які були готові виконувати злочинний наказ свого командира. Вони почали стріляти по своїх та жінках. В результаті один військовий РФ та мати загинули, а дочці вдалося врятуватися.

Росіянин, який наказав стріляти цивільним авто, отримав термін.Росіянин, який наказав стріляти цивільним авто, отримав термін. Фото: Харківська обласна прокуратура

Дівчина побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомагав їй. Він був поранений та повз по землі. Вона посадила його в автомобіль, рятуючи власне та його життя.

Також було поранено 48-річного чоловіка та 61-річну жінку, по автомобілях яких теж стріляли російські військові за наказом командира.

Крім того, встановлено, що російський командир 2008 року брав участь у війні Росії проти Грузії та «підтримував безпеку» у проведенні незаконного референдуму в українському Криму.

Обвинувальний вирок ухвалив Київський районний суд Харкова. Йде термін на апеляційне оскарження.

Оскільки засуджений поки що ховається від українського правосуддя, термін відбування покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання. Поки він ухиляється від відбування покарання, призначеного за вироком суду, терміни давності зупиняються.

Спеціальне досудове розслідування проводило СЗ Управління СБУ у Харківській області.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах