У Харкові безробітна закликала РФ обстрілювати місто і погодилася бути коригувальником

У Харкові безробітна закликала РФ обстрілювати місто і погодилася бути коригувальником.

У Харкові безробітна закликала РФ обстрілювати місто і погодилася бути коригувальником. Фото: СБУ

Події
29 лютого 13:36

СБУ затримала зрадницю, яка наводила російські ракети до Харкова і чекала на захоплення міста. Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув'язнення.

Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.  

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними СБУ, наприкінці 2023 року її дистанційно завербував представник російської розвідки.

У прокуратурі уточнили, що завербована отримала завдання - збирати та передавати інформацію про розташування українських військових у Харкові. Відомо, що гроші за наведення ракет та безпілотників із ЗСУ вона не отримувала. Харків'янка ідейно підтримувала РФ, тож була готова працювати безкоштовно.

Крім того, у жінки вже були проблеми із законом: у її "біографії" вироки за злочини у сфері обігу наркотичних засобів та за крадіжки.

У Харкові безробітна закликала РФ обстрілювати місто і погодилася бути коригувальником.У Харкові безробітна закликала РФ обстрілювати місто і погодилася бути коригувальником. Фото: Харківська обласна прокуратура

Жінка виходила на місцевість та перевіряла координати, які їй надсилали російські куратори, фотографувала різні об'єкти та позначала їх на картах Google. Потім вона надсилала звіт через месенджер. У листуванні вона закликала частіше обстрілювати Харків, щоби завдати місту максимальних руйнувань. Також жінка висловлювала надію, що росіяни захоплять Харків і приєднають його до РФ.

"Співробітники СБУ викрили зловмисницю на початковому етапі її розвідувальної активності. Це дозволило крок за кроком задокументувати її злочинні дії, затримати і тим самим запобігти серії ракетних ударів по місту", - йдеться у повідомленні СБУ.

Під час обшуків у жінки знайшли телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь російської спецслужби.

На співпрацю з РФ жінка погодилася, бо розраховувала у разі захоплення Харкова здобути посаду в окупаційній адміністрації.

Затриманій повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах