У Харкові судили російського корегувальника обстрілів енергооб'єктів

У Харкові судили російського корегувальника обстрілів з енергооб'єктів.

У Харкові судили російського корегувальника обстрілів з енергооб'єктів. Фото: Харківська обласна прокуратура

Події
16 лютого 10:43

За матеріалами СБУ 15 років ув'язнення отримав коригувальник ФСБ, який наводив російські ракети на ключові енергооб'єкти України. Зрадник працював у компанії "Укренерго" та планував знеструмити п'ять областей України.

У його зоні особливої уваги були основні електропідстанції на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей. Про це повідомили у СБУ Харківської області.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також зловмисник збирав інформацію про наслідки ворожих ударів по енергетичній інфраструктурі України.

Насамперед, він намагався дізнатися інформацію про рівень пошкоджень та технологічні можливості цих об'єктів. Розвіддані були потрібні агресору для підготовки нових та проведення повторних ракетних ударів для повного знеструмлення п'яти областей України.

У червні 2023 року контррозвідники СБУ у Харкові затримали російського агента "на гарячому" під час виконання ним ворожого завдання. Зловмисником виявився чиновник місцевого підрозділу компанії Укренерго, який очолював групу з оптимізації та розрахунку втрат електроенергії.

Докладніше: "Здавав" РФ об'єкти "Укренерго": харківському енергетику загрожує довічне ув'язнення

Встановлено, що російська спецслужба завербувала його ще до початку повномасштабного вторгнення Росії, а наприкінці лютого 2022 року - визначила йому розвідзавдання.

Отриману інформацію зрадник дистанційно передавав у ФСБ через "зв'язного", який перебував у тимчасово окупованому місті Щастя Луганської області. Для комунікації використовували анонімний чат у месенджері.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому призначили 15 років ув'язнення.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах