Об'єднання двох харківських вузів — у Міністерстві пояснили причини

Об'єднання двох харківських вишів – у Міністерстві пояснили причини.

Об'єднання двох харківських вишів – у Міністерстві пояснили причини. Фото: finance.ua

Події
29 сiчня 15:06

Українську інженерно-педагогічну академію поєднують із Харківським національним університетом імені Каразіна. У Міністерстві освіти вважають, що таке об'єднання покращить якість підготовки майбутніх майстрів профтехучилищ.

Про це повідомив заступник міністра освіти Михайло Вінницький в ефірі радіо "Накіпело".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, на початку 2024 року стало відомо про можливе приєднання Харківської інженерно-педагогічної академії до ХНУ імені Каразіна.

Наразі підготовка документації до проекту об'єднання УІПА та ХНУ завершується. За словами заступника міністра, це єдиний виш, який вирішено реорганізувати у Харкові, на даний момент.

"Академія покликана готувати майстрів виробничого навчання для професійно-технічної освіти. На жаль, за останні 10 років рівень працевлаштування його випускників не перевищує 25%. Для кого ми маємо цей окремий виш? До того ж, він має найбільшу кількість студентів, осіб чоловічої статі у віці 25+, прийнятих минулого року. У виші дуже висока кількість осіб, які навчаються за заочною формою навчання. Чи може така форма забезпечити у такій кількості необхідну якість? Мене вражає реакція УІПА. Інженерно-педагогічна академія — одна з найслабших установ вищої освіти Харкова, і ми не можемо дозволити деградації", - сказав Вінницький.

На його думку, найкращий спосіб розвивати інженерно-педагогічну освіту - не в окремому закладі вищої освіти, а "дати студенту доступ до величезної кількості предметів, які пропонує більший вуз".

Наразі рішень чи проектів про об'єднання інших харківських університетів, за словами Вінницького, у міністерстві немає. Але в майбутньому укрупнення неминучі. Які виші об'єднуватимуться – Міносвіти вирішуватиме спільно з ректорами та студентством, запевнив Вінницький.

За словами представника МОН, мережа закладів вищої освіти змінюватиметься по всій Україні, а не лише у Харкові, вже є рішення про об'єднання університетів у Миколаєві, Одесі тощо. Зі 179 вишів, які зараз є в Україні, залишаться близько 100. За словами Вінницького, причина скорочення — демографічні показники та покращення якості освіти.

Після заяв Вінницького УІПА направила листи до Президента України та Кабінету Міністрів України.

"Колектив Української інженерно-педагогічної академії обурений свідомо перекрученими публічними висловлюваннями пана Вінницького щодо УІПА", - йдеться у заяві.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах