Символ руйнувань на Північній Салтівці: у мерії вирішили знести частину будинку на Наталії Ужвій

У мерії вирішили знести частину будинку на Наталії Ужвій.

У мерії вирішили знести частину будинку на Наталії Ужвій. Фото: ХОВА

Події
15 червня 2023 19:38

На останній сесії Харківської міської ради було виділено кошти на знесення першого під'їзду в будинку на вулиці Наталії Ужвій, 82, який постраждав внаслідок російського авіаудару.

Про це повідомив в ефірі радіо "Накипіло" перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства Олексій Богач.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Після знесення під'їзду буде зроблено експертні висновки по всьому будинку.

«Ніхто не знає, як пройде процес зносу. Нам потрібно зняти з верхньої точки ліфтове приміщення вагою 60 т. Обговорюємо це з робітниками, інженерами. Міський голова зустрічався із жителями. Їм було запропоновано допомогу у побуті, гуртожиток тощо. У місті пошкоджено близько 50 тисяч квартир. У Харкові не було таких руйнувань із часів Другої світової війни», – сказав Олексій Богач.

Він пояснив, що будівлі, значно пошкоджені під час обстрілів Харкова, мають пройти кілька етапів експертних перевірок для отримання державних коштів на відновлення.

За його словами, у місті значно пошкоджено близько 500 будинків, 50-60 з яких підлягають знесенню, а решта має пройти комплексні експертизи. Спочатку їх перевіряють інженери КП «Жилкомсервіс», а згодом вчені, що досліджують зразки бетону, цегли, арматури тощо.

«Інструментальні експертизи проходять за графіком виділення державних коштів на реконструкцію, адже якщо ми зробимо експертизу і півроку нічого не робитимемо, то вона втратить актуальність. Якщо фінансування прийде у 2024 році, то експертиза у 2023 році буде марнотратною. Іноді дешевше збудувати нову сучасну будівлю, ніж відновлювати стару», - пояснив перший заступник директора департаменту.

Крім того, Олексій Богач повідомив, що зараз міська влада співпрацює з Державним агентством відновлення по 60 об'єктах, 20 з яких, у тому числі освітні та медичні установи, знаходяться на Північній Салтівці.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах