З'явилося відео обстрілу аміакопроводу у Куп'янському районі

Шість "прильотів": росіяни знову обстріляли аміакопровід у Куп'янському районі.

Шість "прильотів": росіяни знову обстріляли аміакопровід у Куп'янському районі.

Події
07 червня 2023 15:43

Увечері 6 червня РФ знову обстріляла аміакопровід "Тольятті - Одеса" у Харківській області.

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Зафіксовано 6 прильотів районом насосної станції біля с. Масютівка. Станом на даний момент аміак у повітрі не зафіксований, ситуація контрольована", – сказав Синегубов.

На день раніше також «прилетіло» до села Західне Куп'янського району. Внаслідок обстрілу сталася розгерметизація аміакопроводу

За словами Синєгубова, відразу після першого попадання ворожих ракет до аміакопровіду недалеко від села Західне було скликано штаб з ліквідації наслідків техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Туди увійшли усі місцеві військові адміністрації, Нацполіція, ДСНС та інші служби.

Відразу було підготовлено евакуаційні автобуси – у разі великого викиду аміаку під евакуацію підпадали 10 000 мешканців району. У Харкові було підготовлено місця для їхнього розміщення.

«На щастя, на станції спрацювали запобіжні клапани. Завдяки цьому витік аміаку був відносно незначним. У Масютівці виміри показали 7 нанограм на кубометр. За безпечних значень до 10 нанограм. У Куп'янську аміаку у повітрі взагалі немає. Загрози мешканцям району та потреби в евакуації немає. Хмару з аміаком віднесло вітром у напрямку тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей», - розповів голова ХОВА.

Російські канали опублікували кадри наслідків пошкодження аміакопроводу "Тольятті - Одеса" у Куп'янському районі.

Аміакопровід "Тольятті - Одеса" був прокладений ще за радянських років і використовувався для транспортування аміаку з Росії на експорт. Він здатний пропускати до 2,5 мільйона тонн аміаку на рік. 24 лютого 2022 року у зв'язку з початком бойових дій в Україні "Тольяттіазот" припинив транзит аміаку трубопроводом і заявив про опрацювання залізничних маршрутів. Аміак є ключовим компонентом добрив, і керівництво ООН неодноразово порушувало проблему їх нестачі на світовому ринку.

Нагадаємо також, що 5 червня у Харкові пролунали вибухи. Російські окупанти вдарили ракетами С-300 по центру Харкова та району аеропорту.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах