У Харківській області виявлено 23 російські катівні

У Харківській області виявлено 23 російські тортури.

У Харківській області виявлено 23 російські тортури. Фото: прокуратура Харківської області

Події
10 квiтня 2023 09:27

У Харківській області виявлено 23 катівні, де піддавалися тортурам понад 100 іноземних та українських громадян.

Про це АрміяІнформ розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, на сьогоднішній день слідчі та прокурори Харківської області розслідують понад 13,5 тисячі військових злочинів. Приблизно 99% – це злочини за фактами порушення законів та звичаїв війни військовослужбовцями країни-агресорки – ст. 437 ККУ; екоцид – 441 ККУ тощо. Якщо порівнювати кількість кримінальних проваджень, зареєстрованих, наприклад, у Київській області, зокрема провадження у рамках ст. 438 ККУ, на даний момент ця цифра більша та через ведення бойових дій на території регіону постійно збільшується. Харківщина зараз після Донецької області посідає друге місце за такими «нерадісними» показниками. Загалом по Україні з усіх зареєстрованих військових злочинів приблизно п'ята частина припадає на Харківщину.

Читайте також: Вибили зуби, поламали ребра: окупанти вивезли до Росії депутата міськради під Харковом

У Харківській області виявлено 23 російські тортури.У Харківській області виявлено 23 російські тортури. Фото: прокуратура Харківської області

«Здебільшого органи правопорядку нашого регіону виявляють злочини, передбачені ст. 438 ККУ. Російськими окупантами на території Харківської області скоєно 93 умисних вбивства, зафіксовано 352 випадки незаконного позбавлення волі, майже 10 тисяч правопорушень, пов'язаних із нападом чи бомбардуванням будь-якими засобами цивільної інфраструктури. Зареєстровано понад 2 тисячі крадіжок майна громадян України окупантами — так зване мародерство; 16 фактів зґвалтувань.

Крім того, ми виявили 23 застінки, де піддавалися тортурам з боку російських військовослужбовців понад 100 громадянських громадян України. Мобільними слідчо-прокурорськими групами із залученням криміналістичних лабораторій повністю оглянуто 22 місця злочину. Наразі правоохоронці не вивчили лише катівню у населеному пункті Гоптівка, розташованому за кількасот метрів від лінії українсько-російського кордону. Перебування там становить небезпеку для наших співробітників через постійні ворожі обстріли з території Росії», - розповів Фільчаков.

У Харківській області виявлено 23 російські тортури.У Харківській області виявлено 23 російські тортури. Фото: прокуратура Харківської області

Найбільше місце тортур було у Вовчанську на території колишнього агрегатного заводу. Там катування зазнавали не лише українці, а й громадяни іноземних держав. Понад шість місяців росіяни утримували на території підприємства в жахливих умовах, застосовуючи моральний та фізичний вплив, сімох громадян Шрі-Ланки і знущалися з них. П'ять із них – це студенти Куп'янського медичного коледжу, решта – їхні родичі. Після того, як наприкінці лютого 2022 року Куп'янськ було окуповано агресорами, іноземці намагалися залишити місто. Під час руху у бік Харкова їх зупинили на одному з російських блокпостів та затримали. Причини окупанти не повідомили. У катівнях Волчанська ці іноземні громадяни перебували з березня по вересень до того моменту, поки місто не було звільнене нашими Силами оборони та безпеки. У прокуратурі припускають, що росіяни намагалися «інкримінувати» цим громадянам участь у іноземних батальйонах.

Читайте також: Вимагали грошей: семеро студентів зі Шрі-Ланки 4 місяці провели у російському полоні

У Харківській області виявлено 23 російські тортури.У Харківській області виявлено 23 російські тортури. Фото: прокуратура Харківської області

Також для приховування своїх злочинів російські загарбники організували масові поховання громадян України. Після деокупації частини території області проведено ексгумацію тіл 679 осіб, з них 451 – у місті Ізюм, 105 – в інших районах Харківщини. 631 тіло належало цивільним, 48 - загиблі та замучені військовослужбовці ЗСУ.

У Харківській області виявлено 23 російські тортури.У Харківській області виявлено 23 російські тортури. Фото: прокуратура Харківської області

Реєструються також масові випадки примусового вивезення людей.

«Наразі ми зафіксували 1007 фактів примусового вивезення цивільних осіб. У кримінальних провадженнях усі вони проходять як зниклі безвісти. Ці випадки розслідують слідчі СБУ, Національної поліції під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури. З Харківської області на тимчасово окуповані ворогом території чи до Росії було примусово вивезено 561 українську дитину», - каже облпрокурор.

За його словами, 218 неповнолітніх громадян України вже повернулися на батьківщину. Ще 118 перебувають у РФ у сім'ях родичів, а місцезнаходження 225 дітей наразі залишається невідомим.

«За підтримки міжнародних партнерів ми вживаємо всіх необхідних заходів, щоб встановити їхнє місцезнаходження. Від міжнародних організацій постійно отримуємо оновлену інформацію з території Росії та інших держав. Крім того, під час досудового розслідування ми встановили факт примусового вивезення 13 вихованців комунальної установи «Куп'янська спеціальна школа» до школи-інтернату, розташованого у тимчасово окупованому ще з 2014 року селищі Перевальськ Луганщини. Водночас, ми вже не можемо стверджувати, що ці діти знаходяться саме там, оскільки встановили, що на окупованих територіях росіяни вилучають та знищують документи, що підтверджують вивезення неповнолітніх громадян України», - сказав Фільчаков.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах