Вимагали гроші: семеро студентів із Шрі-Ланки 4 місяці провели у російському полоні

Семеро студентів із Шрі-Ланки 4 місяці провели у російському полоні

Семеро студентів із Шрі-Ланки 4 місяці провели у російському полоні Фото: Генпрокуратура

Події
19 вересня 2022 16:43

Російські військові під час окупації Харківської області катували громадян Шрі-Ланки. Прокуратура розпочала розслідування.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"За даними слідства, громадяни Шрі-Ланки до початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України навчалися у медичному коледжі в Куп'янську", - пише прес-служба.

У місті іноземці проживали разом із родичами.

Після повномасштабного вторгнення Росії у березні семеро громадян Шрі-Ланки пішки пішли до Харкова, проте дорогою їх затримали росіяни та відвезли на агрегатний завод у Вовчанську. Там іноземців розмістили у камерах, де утримували протягом 4 місяців.

"Весь цей час військові ЗС РФ знущалися з людей: виривали їм нігті, зазнавали фізичного та психологічного насильства", - кажуть у прес-службі.

Семеро студентів із Шрі-Ланки 4 місяці провели у російському полоніСемеро студентів із Шрі-Ланки 4 місяці провели у російському полоні Фото: Генпрокуратура

12 вересня співробітники прокуратури та поліції виявили іноземців та забезпечили їх житлом та харчуванням.

Розпочато досудове розслідування щодо кримінального провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Громадяни Шрі-Ланки прибули до України приблизно за три тижні до початку повномасштабного вторгнення РФ, розповів начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

Сім громадян Шрі-Ланки – жінка та 6 чоловіків на початку повномасштабного вторгнення перебували у Куп'янську. Вони злякалися війни, але вирішили нікуди не їхати, а сховатися. У травні вони все ж таки спробували пішки дійти до Харкова. Але на першому ж блокпосту армії Росії їх затримали, зв'язали руки, одягли мішки на голову та відвезли до імпровізованої в'язниці у Вовчанську.

Семеро студентів із Шрі-Ланки 4 місяці провели у російському полоніСемеро студентів із Шрі-Ланки 4 місяці провели у російському полоні Фото: Генпрокуратура

«Там шрі-ланкійців тримали у нелюдських умовах, змушували працювати прибиральниками. Жінку тримали у карцері два місяці! Двом із них відривали нігті, одного били дверима по голові. Так як рашисти не спілкуються англійською, то іноземці так і не зрозуміли, що взагалі росіяни від них хотіли, і за що їх катували. Єдине, що вони зрозуміли – росіяни під час тортур говорили "money". Зважаючи на це, друга армія світу вимагала із затриманих іноземців зі Шрі-Ланки гроші», - сказав Болвінов.

Після деокупації Вовчанська іноземці знову вирішили піти до Харкова пішки. Дорогою їх зустрів охоронець готелю, який дав притулок і повідомив про це українську поліцію.

За словами Болвінова, вже є зв'язок із посольством Шрі-Ланки.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах