Узбекистан просить підтвердити затримання своїх громадян, які воювали на Харківщині

Узбекистан просить підтвердити затримання своїх громадян, котрі воювали на Харківщині.

Узбекистан просить підтвердити затримання своїх громадян, котрі воювали на Харківщині. Фото: Бутусів Плюс

Події
16 вересня 2022 17:41

Посольство Узбекистану просить Міністерство закордонних справ України надати інформацію щодо взяття в полон громадян Узбекистану на території Харківської області.

Окупантів взяли в полон під час прориву українських військових до тилу армії РФ біля Балаклії. Відео допиту полонених опублікував 10 вересня журналіст Юрій Бутусов.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Група під командуванням командира з позивним "Барс" з розвідки 25-ї повітряно-десантної бригади глибоко прорвалася в тил російських військ під Балаклією і влаштувала результативну засідку на російську колону, знищила і захопила кілька одиниць техніки разом з екіпажами. Тяжко пораненому, якого кинули свої, надано допомогу, за його життя борються українські лікарі", - повідомив Бутусов.

Один із полонених розповів, що він родом із Самарканда (Узбекистан), там у нього залишилися мати та тато. Працював на будівництві в Москві, не маючи документів, тому його начебто примусово відправили воювати в Україну. У машині, виявленій українськими військовими, було разом із ним п'ятеро людей. Ім'я свого командира він не пам'ятав, припустив, що має позивний — "Технік".

Окупантові важко було розповісти також де він з іншими військовими ночував — місцевості не знає. Він запевняє, що не хотів їхати воювати. Під час допиту загарбник плакав.

"Я без документів п'ять років працював. Я не хотів сюди приїхати. Відправили сюди. Без документів був я. Ні, ніде я не був [чи був у Бучі, Київській області — ред.]. Тільки приїхав", — сказав окупант.

Ще один окупант розповів, що теж приїхав із Самарканда, студент. Він був у складі приватної військової компанії "Редут". На запитання, навіщо приїхав воювати, сказав, що він студент, і йому потрібні гроші.

"Був у Росії. Ахмедов Мухріддін. Узбекистан, Самарканд, 22 роки. Ніде не служив, приватна військова компанія "Редут". Мінометна батарея, 120-й міномет. Не знаю назви, звідки їхали. Привезли на "КамАЗі". Зі мною ще один хлопець був. Я жив у Росії, Москва. Студент", - сказав загарбник.

Посольство Республіки Узбекистан в Україні звернулося до Міністерства закордонних справ України з проханням надати інформацію про ймовірне взяття в полон українськими захисниками двох громадян Узбекистану, які воювали на Харківщині.

"У соціальних мережах поширюється відеоролик, на якому зображено затримання Збройними силами України, як стверджується, двох узбекистанців, які воювали на території цієї країни. З метою отримання докладної і достовірної інформації з цього приводу посольство Республіки Узбекистан в Україні надіслало офіційну ноту на адресу Міністерства закордонних справ. України. У зв'язку з цим закликаємо не поширювати неперевірену інформацію щодо цього відео та дочекатися остаточного з'ясування всіх обставин, про що буде повідомлено додатково", — йдеться у заяві.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах