Харків'янам треба платити за воду навіть у свою відсутність: у чому причина

Харків'янам треба платити за воду навіть за своєї відсутності: у чому причина.

Харків'янам треба платити за воду навіть за своєї відсутності: у чому причина. Ілюстрація: Vgorode

Комуналка
08 грудня 2022 09:21

Харків'янам із централізованим водопостачанням КП "Харківводоканал" щомісяця нараховують майже 65 гривень, навіть якщо вони не користуються водою.

Ця сума - за абонентське обслуговування та обслуговування внутрішньобудинкових мереж водопостачання та каналізації, пояснили "Місто Х" у КП "Харківводоканал".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, А з 1 травня 2022 року "Харківводоканал" повністю прийняв обслуговування внутрішньобудинкових мереж і з 1 червня цю послугу було включено до квитанції "Харківводоканалу" - обслуговування внутрішньобудинкових мереж та абонплати.

"Суми, які з'явилися у платіжках КП "Харківводоканал" з червня, не є новими. Наприклад, суми за абонентське обслуговування свого часу були включені до тарифів на водопостачання та водовідведення. А суми з обслуговування внутрішньобудинкових мереж житла комунальної форми власності перебували у платіжках КП "Жилкомсервіс", - розповів заступник директора Департаменту збуту по роботі з абонентами-фізособами КП "Харківводоканал" Сергій Рязанцев.

За його словами, відповідно до чинного законодавства з 1 червня 2022 року плату за обслуговування мереж у будинках харків'яни перераховують безпосередньо КП "Харківводоканал", тоді як "Жилкомсервіс" виключив ці послуги зі своїх платіжок. У цю суму зараз входять:

  • технічне обслуговування,
  • тричі на рік – технічне обстеження
  • при необхідності ремонт внутрішньобудинкових мереж.

За словами Сергія Рязанцева, незалежно від того, користувалася людина водою чи ні, абонплата та плата за обслуговування нараховуються, оскільки послуги надаються цілодобово та протягом місяця. Тобто харків'янам, які виїхали через війну за кордон чи в інші регіони України, потрібно щомісяця платити водоканалу фіксовану суму, навіть якщо мешканці мають лічильник, і вода не споживається.

Якщо у квартирі немає приладу обліку води, комунальники радять звернутися до центрів обслуговування абонентів КП "Харківводоканал", щоб не платити ще й за куби, що нараховуються за нормами споживання.

Щоб отримати перерахунок, потрібні такі документи:

  • паспорт,
  • індивідуальний податковий номер,
  • довідка ВПО, якщо така є, або довідку з Держприкордонслужби про перетин кордону та повернення.

На підставі цих документів здійснюється перерахунок та нараховується плата тільки з того часу, коли людина повернулася додому.

Тих же харків'ян, які під час війни залишаються у місті та користуються водою, на підприємстві закликають вчасно оплачувати послуги. У КП "Харківводоканал" нагадують, що саме ці засоби дозволяють проводити ремонти на зовнішніх трубопроводах і внутрішньобудинкових системах, відновлювати насосні станції, упорядковувати оглядові колодязі та водонапірні колонки, встановлювати пожежні гідранти і так далі. З початку війни водоканал ні на день не припиняв роботу навіть під обстрілами.

У свою чергу харків'янам, які повертаються до міста, потрібно звернутися до абонентного відділу свого району та врегулювати питання оплати послуг водопостачання та водовідведення

"Подати потрібно паспорт та код. Якщо житло вам не належить - візьміть довіреність. Якщо не встигли переоформити рахунок - документ на володіння приміщенням. При собі потрібно мати довідку ВПО або підтвердження про перетин кордону від прикордонної служби. Коли є якісь інші документи, бажано також надати їх, після чого наші співробітники зроблять перерахунок за надані послуги, починаючи з числа, коли абонент повернувся на місце проживання», - повідомив Сергій Рязанцев.

Час роботи – з 8:00 до 17:00, крім суботи та неділі. Обідня перерва – з 12:00 до 12:45

Нагадаємо, що з 24 лютого до травня включно харків'янам можна було не оплачувати рахунки за воду.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах