На відновлення потрібен час: у Харкові зруйновано основні енергогенеруючі потужності

На відновлення потрібен час: у Харкові зруйновано основні енергогенеруючі потужності.

На відновлення потрібен час: у Харкові зруйновано основні енергогенеруючі потужності. Фото: decentralization.ua

Комуналка
26 березня 11:55

У Харкові сьогодні, 26 березня, закінчили опалювальний сезон. Це зроблено, щоб зменшити енергоспоживання в умовах гострої нестачі електроенергії. За даними "Укренерго", у Харкові – найгірша ситуація з енергопостачанням після масованого обстрілу 22 березня.

"Там ворог балістики намагався знищити практично всі наявні об'єкти магістрального рівня і ті, що живлять місто. Це кілька наших підстанцій, через які ми передаємо електрику в місто, а також електростанції місцеві, там потрібно трохи більше часу на відновлення", – повідомив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На ТЕЦ-5 заявили, що внаслідок масованої атаки ворога 22 березня теплоелектроцентраль зазнала найбільших руйнувань з початку військових дій.

"Харків втратив основні потужності генерування теплової та електричної енергії для міста. Сьогодні харчування міста відбувається силами інших регіонів", - повідомили у компанії.

Читайте також: У Харкові та області запровадили графік відключень електроенергії

За даними компанії, через отримані руйнування ТЕЦ-5 не здатна виробляти ні електричну, ні теплову енергії для Харкова, його мешканців та промислових споживачів.

"Повністю оцінити масштаби завданої теплоцентралі збитків та необхідних відновлювальних робіт на об'єкті можна буде лише після завершення огляду та розбору завалів. Але, на думку енергетиків, вже сьогодні очевидно, що це дуже трудомісткий і витратний процес, який можна порівняти з новим будівництвом", - йдеться в повідомленні ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5".

За словами головного виконавчого директора ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5" Олександра Мінковича, відновлення теплоелектроцентралі передбачає виготовлення ексклюзивного обладнання енергоблоків, зокрема турбін, генераторів тощо.

"У разі повноцінного фінансування робіт, допомоги з виробництвом та постачанням обладнання процес реконструкції триватиме не один рік", - вважає він.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов також заявив, що відновлення енергетичної інфраструктури Харківщини — завдання кількох тижнів і навіть місяців.

"Ситуація складна. Ворог завдав значних руйнувань, і процес відновлення може зайняти досить тривалий час. Особисто оглянув пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури. Фахівці на об'єктах 24/7. Залучаємо фахівців з інших областей. Ліквідація наслідків триває без зупинок. Продовжуємо посилену роботу, Харківщини знову були зі світлом", – прокоментував він.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах