Бояться обстрілів: у харківському метро досі живуть люди

У Харківському метро досі мешкають люди.

У Харківському метро досі мешкають люди. Фото: Лариса Говіна/Суспільне Харків

Транспорт та інфраструктура
30 грудня 2022 19:58

На двох станціях метро у Харкові з весни живуть люди. Нині їх виселяють – їм запропонували повернутися до себе додому, а якщо немає, де жити, – оселитися у гуртожитках.

Про це Суспільному розповіла заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення РФ підземка у Харкові служила укриттям для харків'ян, поїзди до метро не курсували. 24 травня рух поїздів було відновлено.

За словами Горбунової-Рубан, навесні в метрополітені ховалися від обстрілу близько 5 тисяч людей. У грудні на станції "Героїв Праці" постійно перебували 53 особи, ще близько 40 – проживали на станції "23 серпня".

Мешканка Харкова Яна Євдокимова укривалася на станції "Героїв Праці" разом із дітьми 10 місяців, їй повідомили, що вона має виїхати.

Мешканка Харкова Яна Євдокимова. Грудень 2022 року. Лариса Говіна/Суспільне ХарківМешканка Харкова Яна Євдокимова. Грудень 2022 року. Лариса Говіна/Суспільне Харків

"У мене діти бояться. Молодша взагалі не хоче. Коли я їй сьогодні сказала, вона почала плакати. Вона боїться. Хоча б залиште, не чіпайте цей вихід. Ми вдень підемо, а ввечері прийдемо. Хоча б так. Скажіть нам: "До восьмої години можете приходити". Добре, ми будемо приходити, а вранці будемо йти", – говорить Яна Євдокимова.

Прибрати намети та матраци з метро попросили людей, які з весни постійно жили чи ночували на станції "23 серпня", каже мешканка Харкова Юлія Михайленко.

Мешканка Харкова Юлія Михайленко. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говіна/Суспільне ХарківМешканка Харкова Юлія Михайленко. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говіна/Суспільне Харків

"Ми 10 місяців тут ховалися для того, щоб коли нас усіх попереджають, що буде масовано обстріл, нам вийти на вулицю, як у травні, і чекати на прильоти, чи як?" – каже Юлія.

Жінка каже, що сирена виє не лише вночі.

"Ми не знаємо, що за хвилину буде у нас тут, у Харкові. Білгород від нас недалеко - 40 секунд летить ракета. Як людина може встигнути?" – питає мешканка Харкова.

Світлана Горбунова-Рубан зазначає, що люди можуть безперешкодно ховатися у метро під час повітряних тривог та масових обстрілів.

Заступник мера з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говіна/Суспільне ХарківЗаступник мера з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. Грудень 2022 року. Фото: Лариса Говіна/Суспільне Харків

Однак, за її словами, постійне проживання на станціях наразі створює перешкоди для пасажирів та порушує санітарні норми.

"Є 2,5 тисячі укриттів, які місто зробило за літньо-осінній період. Ви повертайтеся додому, вийдіть на вулиці і подивіться на покажчики, що висять на будинках. Обов'язково знайдете: "Укриття" і стрілочку, — каже заступник міського голови.

Міська влада запропонувала мешканцям метро повернутися до власних будинків або переїхати до гуртожитків.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах