Встановлено імена: до вбивств та тортур в Ізюмі могли бути причетні артилеристи з Брянська — ЗМІ

До вбивств та тортур в Ізюмі могли бути причетні артилеристи з Брянська — ЗМІ.

До вбивств та тортур в Ізюмі могли бути причетні артилеристи з Брянська — ЗМІ. Фото: slidstvo.info

Події
23 вересня 2022 13:18

Вісім російських військових 856-го самохідного артилерійського полку з Брянської області можуть бути причетні до тортур у Харківській області, зокрема в місті Ізюм.

Про це пише "Слідство. Інфо".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, після звільнення Ізюму було знайдено більше 400 могил з цивільними, які загинули під час окупації від рук росіян.

Українські військові, які звільняли Ізюм, передали список окупантів цього полку журналістам. Офіційно Україна поки що не озвучувала дані загарбників.

Список окупантів 856 полку.Список окупантів 856 полку. Фото: slidstvo.info

Список окупантів 856 полку.Список окупантів 856 полку. Фото: slidstvo.info

"Досі українська влада та правоохоронці офіційно не називали конкретні підрозділи та імена військових, які можуть бути відповідальними за звірства в Харківській області і, зокрема, в Ізюмі, де знайшли місце масового поховання. Тому згаданий список може бути першою зачіпкою в питанні встановлення конкретних військових злочинців", - пояснили розслідувачі.

Майор Максим Шліков.Майор Максим Шліков. Фото: slidstvo.info

Як пише "Слідство. Інфо", найвище звання серед окупантів, яких вдалося ідентифікувати, має Максим Шликов. Він майор, командир дивізіону. Родом із Татарстану, 15 років тому закінчив артилерійське училище у Казані.

Наступні зі списку — два капітана: 33-річний Георгій Сафієв (командир артилерійської батареї) та 31-річний Тагір Гаджікурбанов (заступник командира дивізіону). Перший родом з Єкатеринбурга, місто народження друге не встановлено.

Капітан Георгій Сафієв.Капітан Георгій Сафієв. Фото: slidstvo.info

31-річний Рустам Мухамбетов – командир самохідно-артилерійського взводу. Родом із Саратовської області Росії. Закінчив Хіміко-технологічний університет та Військовий інститут біологічної та хімічної безпеки. Потім пішов служити.

Старший лейтенант Рустам Мухамбетов.Старший лейтенант Рустам Мухамбетов. Фото: slidstvo.info

Як пише "Слідство. Інфо", батько Мухамбетова активно розповсюджує російську пропаганду в соцмережах. Зокрема, на його сторінці в соцмережі було знайдено допис із російських новин — "Слов'янськ. Бандерівці розіп'яли дитину на очах у матері". При цьому бабуся окупанта фотографується з українським прапором.

Бабця російського окупанта виступала разом із українським хором Бабця російського окупанта виступала разом із українським хором

"Увага журналістів привернула фото, на якому позує бабуся Мухамбетова, з українським прапором та жовто-блакитними грамотами на стіні. А червоне вбрання жінок у кадрі віддалено нагадують українські вишиванки. Виявляється, у сусідньому з Російською федерацією Казахстані існує український хор під назвою "Барвінок". Близько десяти років тому бабця російського окупанта виступала разом із цим хором", - зазначили у "Слідстві. Інфо".

Наступний зі списку – 27-річний лейтенант Михайло Дронякін. Він народився у Карачеві Брянської області. У 2016 році Дронякін закінчив Брянський інженерно-технологічний університет, потім пішов до армії. Рік тому одружився. Мати окупанта підписана у соцмережах на сторінки спільнот із пропозиціями житла у Криму.

Лейтенант Михайло Дронякін.Лейтенант Михайло Дронякін. Фото: slidstvo.info

Ще один окупант – 27-річний Микола Панфілюк. Родом із селища Розкішне Джанкойського району (Крим). Керує бойовою машиною. Перед окупацією Криму навчався у Лісотехнічному коледжі на заході України, 2014 року повернувся до Криму. Панфілюк носив футболку із символікою армії РФ, при цьому вітав у соцмережах своїх знайомих українською мовою. Його батько розповсюджує антиукраїнські пости.

Кримчанин Микола Панфілюк.Кримчанин Микола Панфілюк. Фото: slidstvo.info

Також у полку служить 29-річний Олександр Азаренко, командир бойової машини. Родом із Брянської області. Закінчив школу і пішов служити, потім був охоронцем, через якийсь час повернувся на службу. Як розповіли у розслідуванні, саме завдяки його сторінці у соцмережі вдалося виявити більшість загарбників.

"Незважаючи на те, що Азаренко намагався сховатися в соцмережах під псевдонімом "Саша Докторов", журналістам все одно вдалося його знайти. У друзях Азаренко вдалося знайти більшість з окупантів, про яких йдеться у цьому розслідуванні. Місяць тому дружина Азаренка опублікувала спільні фото з окупантом". Тож, схоже, йому пощастило, адже принаймні на момент українського контрнаступу на Харківщині його не могло бути в Україні", — пояснили в "Слідство. Інфо".

Сержан Олександр Азаренко.Сержан Олександр Азаренко. Фото: slidstvo.info

Останній, кого вдалося ідентифікувати, – 26-річний Микита Пілюкшин, сержант та командир бойової машини. У розслідування припускають, що, можливо, він зараз не в Україні, оскільки кілька днів тому публікував фото, де він разом із дружиною під час виписки із сином із пологового будинку.

Сержант Микита Пілюкшин.Сержант Микита Пілюкшин. Фото: slidstvo.info

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах