Вирішив показати знахідку друзям: у якому стані 8 дітей, що підірвалися на міні в Ізюмі

В якому стані 8 дітей, що підірвалися на міні в Ізюмі.

В якому стані 8 дітей, що підірвалися на міні в Ізюмі. Фото: Будинок

Події
06 лютого 2023 09:35

Внаслідок підриву на міні-пелюсток в Ізюмі постраждали вісім підлітків. Семеро з них госпіталізовано, одній дівчинці допомогу надали на місці.

Про це повідомили у Департаменті охорони здоров'я Харківської обласної військової адміністрації.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, в Ізюмі 3 лютого, близько 20:00 на зупинці транспорту вісім підлітків постраждали від вибуху боєприпасу.

В якому стані 8 дітей, що підірвалися на міні в Ізюмі.В якому стані 8 дітей, що підірвалися на міні в Ізюмі. Фото: ТСН

"У медичний заклад Харкова було госпіталізовано 7 дітей. Усім було надано необхідну допомогу, проведено хірургічні втручання (ампутацій кінцівок немає). В основному видалення уламків. Діти перебувають у хірургічному відділенні, стан стабільний. Одна дівчинка (восьма) – гостра реакція на стрес – було надано допомогу амбулаторно", - розповіли у Департаменті.

Двоє дітей, хлопець і дівчина, обидва 2008 року народження, виписані зі стаціонару у задовільному стані на вимогу батьків.

Як розповіли у поліції, 14-річний хлопець вирішив похвалитися перед друзями небезпечною знахідкою, яку місяць зберігав удома.

“Підліток 14 років близько місяця тому в одному із сіл Ізюмського району знайшов так звану міну-пелюсток. Вирішив показати її друзям. Випадково міна випала з рук і здетонувала", – говорить начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

В якому стані 8 дітей, що підірвалися на міні в Ізюмі.В якому стані 8 дітей, що підірвалися на міні в Ізюмі. Фото: поліція Харківської області

Як виявилось, протипіхотну міну 14-річний Володя зберігав у себе вдома цілий місяць. Знайшов її у селі Сулігівка – туди родина тікала від обстрілів із Ізюма. Про знахідку батькам не сказав і сховав її.

“Ця сім'я не була на обліку у нас у службі у справах дітей. Батьки справді докладають зусиль до виховання своїх діточок. У сім'ї ще є двійнята. І батьки просто вражені такою ситуацією. Тут замінованих територій дуже багато. Не можна навіть визначити, де тут безпечні місця», – передає слова заступника міського голови Ізюма Володимира Мацокіна ТСН.

У лікарні з пораненнями опинилися троє хлопців та п'ятеро дівчат — їм від 14 до 17 років. Загрози їхнього життя немає і це диво, кажуть лікарі, легкі поранення. Але одна дівчина має ще й серйозну психологічну травму.

“Діти отримали численні мінно-вибухові різної локалізації. Більшість травм мали уламковий характер. Усі уламки були видалені. В основному кінцівки верхні та нижні. Але й були уламкові поразки та обличчя”, – розповідають медики.

Пелюстками усіяні чи не всі звільнені території Харківщини. Коли росіяни тікали, дистанційно минували території. Запускали їх із установок "Град", або ж розкидали з гелікоптерів. Тому визначити, де лежить вибухова знахідка без спеціальних приладів дуже важко, кажуть фахівці. Такі міни непомітні на дорозі, а тим більше на лужку. Вони здебільшого мають колір олії або ж зелений.

“Боєприпас призначений для того, щоб завдати шкоди живій силі. У випадку, коли людина йде, настає на неї, йде відрив п'яти, шкарпетки. Там є металевий елемент, який може кудись летіти, незрозуміло, у якому напрямку", – пояснюють сапери.

Рятувальники ще раз закликають українців не наражати себе на небезпеку і не торкатися невідомих знахідок, окремо попередити про це дітей. Якщо побачили підозрілий предмет – одразу телефонувати на 101.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах