В Ізюмському районі почав працювати елеватор

В Ізюмському районі почав працювати елеватор.

В Ізюмському районі почав працювати елеватор. Фото: https://elevatorist.com

Події
30 сiчня 2023 10:26

У Савинській громаді почав працювати елеватор, який росіяни не встигли пограбувати під час окупації.

Відновлюють виробництво та інші підприємства, пише "Слобідський край".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Власники елеватора не змогли вивезти зерно перед окупацією. Окупанти, які думали залишитися надовго, теж нічого не вивозили. Зерно збереглося, підприємство зараз відпрацьовує за своїми постачальниками. Звісно, щось було викрадено, пошкоджено, але всі елеваторні споруди збереглися, і люди починають виходити на роботу, розповіла начальник Савінської селищної військової адміністрації Оксана Супрун.

Також на території громади розташоване підприємство NOVAAGRO з вирощування курчат. Як розповіла Оксана Супрун, воно відновилося і почало працювати. Вже й курчат запустили.

Ще одне підприємство у громаді – з вирощування грибів – дуже пошкоджене, але є надія, що й воно відновить свою роботу.

Щодо сільського господарства, то багато аграріїв не сіялися через окупацію. Наразі всі повернулися та запрошують до себе фахівців ДСНС, щоб розмінувати свої поля, бо хочуть працювати.

"Багато хто говорить: "Ми навесні повертаємося. Будемо відновлюватися". Усі навесні мають грандіозні плани, від повернення додому до перемоги. У нас сільськогосподарський край, дай бог, навесні все запрацює, поля розмінують і засіють. Це дасть сили на продовження життя", – сподівається Оксана Супрун.

Нині головна проблема – міни, розміновано лише 10% території.

Савинська громада була в окупації від початку повномасштабного вторгнення Росії. Єдиний старостинський округ, звідки росіяни вийшли ще березні, – Залиманський. Вороги підірвали за собою міст. Шість місяців села Залиман, Мирна Долина та Норцівка під щільним мінометним обстрілом з території окупованої громади.

"Цей округ найбільше і постраждав. Тільки в Залиманському старостинському окрузі повністю розбито 108 із 350 житлових будинків. В інших населених пунктах руйнування є, але набагато менше. На сьогоднішній день отримано 321 заявку про пошкоджені домоволодіння та об'єкти соціальної інфраструктури і вже складено 156 актів. Спеціальна комісія працює за заявками місцевих жителів, будь-які пошкодження різних ступенів фіксуються та описуються", – каже начальник Савінської селищної військової адміністрації.

До війни в громаді було 9700 мешканців, зараз – трохи більше половини. Але, за словами Оксани Супрун, люди повертаються і цей процес видно.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах