Не знесуть: у Харкові планують відновити зруйновані обстрілами будівлі ХОДА та СБУ

У Харкові планують відновити зруйновані обстрілами будівлі ХОДА та СБУ.

У Харкові планують відновити зруйновані обстрілами будівлі ХОДА та СБУ. Фото: The Page

Події
28 грудня 2022 12:59

Будівлі Харківської обласної адміністрації, СБУ та Головного управління національної поліції України відновлюватимуться.

Наразі ці будівлі консервуються, розповів голова наглядової ради тресту "Житлобуд-1" Олександр Харченко в інтерв'ю Українському Радіо Харків.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пошкоджені будинки по всьому місту консервують, щоб у сприятливих умовах їх можна було відновлювати. Зокрема, за словами Харченка, наразі закінчується консервація обласної адміністрації на площі Свободи та низки будівель громадського призначення, в яких працюють держоргани.

Харків, наслідки обстрілу будівлі ОДА, вересень 2022 року.Харків, наслідки обстрілу будівлі ОДА, вересень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Також здійснюється ремонт постраждалих житлових будівель. Так, з червня "Житлобуд-1" закінчив ремонт у 64 будинках. Це багатоквартирні будинки, де близько семи тисяч квартир. Наступного року планується відремонтувати ще близько 200. У тому числі на Північній Салтівці, де є найбільші руйнування.

"Ми хочемо відремонтувати 200 будинків. Ті, які ми взяли для себе, це питання ще до кінця невирішене, 64 цього року та близько 200 наступного року. Все залежить від фінансування, грошей. Ми вкладаємо свої спочатку, потім розраховуємося", – розповів Харченко.

Північна Салтівка після російського обстрілу. Жовтень 2022 р.Північна Салтівка після російського обстрілу. Жовтень 2022 р. Фото: Дмитро Гребенник/Суспільне Харків

За його словами. в Україні немає аналогів того, що зроблено у Харкові.

"Була розмова: знести і те, й інше. У нас є аналіз про те, що відновлювати житло, наприклад, під'їзд розбитий, поверх, коли ракета прилетіла, у 10-13 разів дешевша, ніж будувати нове. Грошей не вистачає на ремонти, а на нове будівництво – тим паче", - сказав він.

Фінансування ремонтів виконується за кошти міського та державного бюджетів.

Представник будівельної організації каже, що метод відновлення будинків, що використовується, безпечний.

На Павловому Полі ремонтують будинок, зруйнований російським обстрілом навесні, жовтень 2022 року.На Павловому Полі ремонтують будинок, зруйнований російським обстрілом навесні, жовтень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

"Там не цегла, а спеціальні матеріали та обов'язково металевий каркас. Наскільки безпечно – це робота конструктора, проектувальника і вони гарантовано там все забезпечують, - сказав Харченко. - Це робиться на  "постійно", і якщо хтось звертав увагу, навіть робиться вогнезахист цього металу, на випадок, якщо раптом щось станеться. Це велика інженерна робота – унікальні рішення та сама технологія проведення робіт унікальна. Ми навчилися працювати у складних умовах: зруйнований восьмий-десятий поверх, а 11-12 майже "висять" у прямому розумінні. Завдяки спеціальним технологіям у нас вдається зберегти ці будинки".

Будинок по вулиці Метробудівників у Харкові, в який із десяток разів потрапляли російські снаряди. Північна Салтівка, 26 грудня, 2022.Будинок по вулиці Метробудівників у Харкові, в який із десяток разів потрапляли російські снаряди. Північна Салтівка, 26 грудня, 2022. Фото: Олександра Новосіл/Суспільне Харків

Також, за його словами, у Харкові продовжується будівництво нових будинків. Зокрема, зводиться житловий будинок у мікрорайоні "Казка" на виїзді з Харкова у бік Києва на Полтавському шляху. А наступного року заплановано здачу тих будинків, які не були здані через війну.

"Ми здаємо шість тисяч квартир на рік. Це 70% всього харківського житла та кількість будинків... Кількість "початих" будинків у мене - 36. Попереду чекає велика робота. Але матеріалів та людей достатньо. Зараз у тресті працює понад тисяча людей", - прокоментував Харченко.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах