У бронежилеті серед руйнувань: в Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас

В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас.

В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас. Фото: Євген Котенко, Looking at the Stars Foundation

Події
14 грудня 2022 13:37

Литовський музикант Даріус Мажинтас 13 грудня зіграв українські композиції на Кременецькій горі у деокупованому Ізюмі. У рамках циклу "Наївна музика" піаніст обрав твори українського композитора Валентина Сільвестрова.

Цього дня Кременецька гора в Ізюмі була вкрита туманом, але навіть він не міг приховати пошкоджень, які завдала російська агресія та окупація пам'ятникам сакрального мистецтва - половецьким бабам та цілому місту, повідомляє співорганізатор акції "Всеукраїнський демократичний форум".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Даріус Мажинтас у темному урочистому одязі та чорному бронежилеті, з синьо-жовтими нашивками та у вигляді канадського прапора, у рукавичках близько години у тумані, вогкості, при температурі всього +5 виконував сучасну українську класику. Він вибрав, пропустив через себе і понад місяць практикував ці мелодії.

В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас.В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас. Фото: Євген Котенко, Looking at the Stars Foundation

"З початком війни я став більше цікавитись саме українською культурою, так відкрив для себе Сильвестрова. У його музиці – вся Україна, її природа та люди", - сказав маестро Мажинтас.

Він прибув до Ізюма напередодні і провів ніч із командою у старовинному льоху, який під час військових дій та окупації служив укриттям для понад 60 жителів міста.

В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас.В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас. Фото: Євген Котенко, Looking at the Stars Foundation

Фундація "Looking at the Stars" - канадська благодійна організація з Торонто дарує класичну музику у виконанні перших у своєму класі виконавців тим, хто цього найбільше потребує, але найменше очікує.

26 квітня Фонд "Looking at the Stars" подарував Україні перший концерт класичної музики – на згадку про загиблих у зруйнованому місті Ірпінь, а 13 грудня вони знову вклонилися полеглим та надихнули живих у місті Ізюм.

В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас.В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас. Фото: Євген Котенко, Looking at the Stars Foundation

“Від імені ради директорів вдруге вручено символічний подарунок класичної музики – кохання, поваги та захоплення – стійкому та героїчному українському народу, який невтомно та самовіддано бореться зі злою російською агресією. Я впевнений, що класична музика – наша єдина зброя – може бути такою ж потужною, як HIMARS. Це ще більше відродить стійких українців та знищить психіку та мораль агресора. – каже Дмитро Канович, засновник та генеральний директор Фонду "Looking at the Stars". - Ми дякуємо Україні кожним днем і хвилиною нашого мирного існування, зі смиренністю та гордістю маємо можливість сказати «дякую» від щирого серця. Слава Україні та українському народу!”

"Музика не може нівелювати руйнування, але вона гоїть рани. Цією акцією ми привертаємо увагу до культурних втрат, які зазнала світова культурна спадщина внаслідок російської агресії в Україні. Ми демонструємо, наскільки нищівна війна ведеться проти українського народу та нашої культури. У глобальному контексті – користуємося увагою світу, щоб сьогодні вийти з тіні російської культури", – каже Ярина Ясиневич, співорганізатор акції, керівник "Демфоруму".

В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас.В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас. Фото: Євген Котенко, Looking at the Stars Foundation

Даріус Мажинтас щоразу вражається стійкістю українців та їхньою здатністю зберігати людяність і творити добро навіть у найтемніші часи. Приклад такої стійкості – волонтерський рух Ізюма.

Сергій Штанько, який всю окупацію залишався у рідному місті та допоміг з організацією перформансу, наголошує з надією на відновлення: "Важлива і щоденна допомога городянам, та привернення уваги до культурної спадщини Ізюма".

Виступ організований та профінансований зусиллями канадського Фонду Looking at the Stars, за сприяння в Україні ГО "Всеукраїнський демократичний форум", волонтерської ініціативи Народ-Військо та Ізюмської громади.

https://lookingatthestars.org/https://lookingatthestars.org/

Довідка Vgorode. Фонд "Looking at the Stars" - зареєстрована в 2016 році федеральна благодійна організація, що базується в Торонто. Місія організації – дарувати класичну музику світового класу тим організаціям та установам, члени яких не можуть відчути живу класичну музику у традиційній обстановці або не мають доступу до традиційних місць.

ГО ”Всеукраїнський демократичний форум” - громадська організація, яка сприяє всебічному розвитку української культури, міжнародному співробітництву у сфері культури та міжкультурного діалогу, розвитку медійного середовища в Україні, професійним навичкам журналістів, збільшенню якісного контенту, створенню умов для задоволення та захисту законних, соціальних, творчих, національно-культурних, економічних, правових та інших інтересів своїх членів та суспільства. А під час війни здійснює волонтерські та гуманітарні ініціативи.

Даріус Мажинтас – віце-президент та художній керівник канадського Фонду "Looking at the Stars" у Європейському Союзі. Випускник Литовської Академії музики та театру, лауреат численних національних та міжнародних музичних конкурсів.

В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас.В Ізюмі виступив відомий піаніст Даріус Мажинтас. Фото: Євген Котенко, Looking at the Stars Foundation

До списку музичних фестивалів, у яких піаніст брав участь, увійшли Aspen Music Festival, Westchester Piano Festival (США), Summerakademie (Німеччина) та Holland Music Session (Нідерланди). У 2013-2014 роках обіймав посаду заступника міністра культури Литовської Республіки. Мажинтас давав концерти у великих залах світу, таких як Берлінська філармонія, Карнегі-хол у Нью-Йорку та Лондонський Вігмор-хол. Піаніст записав кілька альбомів, у тому числі сольний альбом 2011 року з творами Баха, Бетховена, Скрябіна. У 2020 році Мажинтас приєднався до Looking at the Stars як віце-президент та художній керівник у Європейському Союзі та відіграв свій перший пілотний концерт у литовській в'язниці.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах