На деокупованых територіях виявлено дитячі катівні

У Балаклії виявлено дитячі катівні.

У Балаклії виявлено дитячі катівні. Фото: dw.com

Події
14 грудня 2022 16:15

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець заявив, що російські військові на окупованих територіях облаштовують дитячі катівні.

Про це він сказав у доповіді про дотримання прав постраждалих унаслідок російської агресії проти України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"На окупованих територіях є дитячі катівні. Я думав дно пробити не можна після Бучі, Ірпеня. Я особисто в Балаклії побачив дві катівні, одна навпроти іншої. Один хлопець там знаходився 90 днів. Він розказував, що його різали ножем, нагрівали метал та випалювали частини тіла, декілька разів виводили його на розстріл і стріляли поверх голови. Він цілодобово чув крики жінок і чоловіків, яких катували. Я думав це дно. Але дно ми побачили в Херсоні. У Херсоні виявили 10 катівень, в одній - окрема камера, де тримали дітей. За свідченнями людей, які там перебували, вони кажуть, що ми знали, що там перебувають наші, українські діти. Це теж саме сире приміщення, єдине - вони кинули туди три каремати", - сказав омбудсмен.

За словами Лубинця, дітям давали воду за день, не давали їжу, розповідали, що батьки від них відмовилися. Це були діти, які, за думкою окупантів, чинил спротив.

"Був один затриманий хлопчик, який на телефон сфотографував російську техніку, тримали в катівні із застосуванням тортур", - сказав він.

На деокупованих територіях Київщини, Харківщини, Херсонщини українські військові та правоохоронці виявляли катівні та масові поховання. У Бучі на Київщині правоохоронці виявили катівні в дитячому санаторії.

У звільнених із окупації містах Вовчанськ, Куп'янськ, Балаклія та Ізюм у Харківській області виявили 10 російських тортур, з них шість — в Ізюмі.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах