Потрібно знову подавати документи: з 1 січня 2023 року виплата соцдопомоги буде здійснюватися по-новому

З 1 січня 2023 року виплата соцдопомоги буде здійснюватися по-новому.

З 1 січня 2023 року виплата соцдопомоги буде здійснюватися по-новому. Ілюстрація: ВЛАСНО.info

Події
16 грудня 2022 19:44

З 1 січня 2023 року запроваджено нові підходи до надання державної соціальної допомоги та пільг під час військового стану. Автоматичне нарахування їх припиняється, у тому числі допомоги ВПО, на дітей одиноким матерям, малозабезпеченим сім'ям, а також пільг.

Автоматичне нарахування всіх видів державної допомоги буде продовжено лише для тих, хто мешкає на окупованих територіях або де ведуться бойові дії. Відповідна постанова Кабміну №1320 набула чинності 30 листопада.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тим, хто отримував допомогу автоматично і зараз проживає за межами громад, які розташовані в районі проведення бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), для продовження виплат необхідно з 1 січня 2023 року подати відповідну заяву.

Для цього необхідно звернутися до представників громад або до ЦНАП із пакетом документів.

Про які види допомоги та пільг йдеться

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям;
  • допомога на дітей самотнім матерям;
  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, з тяжкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними захворюваннями, дитячим церебральним паралічем, тяжкими психічними розладами, цукровим діабетом І типу (інсулінозалежний), гострими або хронічними захворюваннями нирок IV ступеню, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, яким не встановлена інвалідність;
  • щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за ним;
  • тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідомо;
  • тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату;
  • допомога на проживання ВПО;
  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • пільги, призначені раніше.

Так, якщо з 1 березня особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю на час дії військового стану можна було не підтверджувати групу інвалідності для отримання виплат, то тепер відсутність результатів медкомісії та підтвердження "групи" вважатиметься підставою для припинення відповідних виплат, пояснює Юридичний порадник для ВПО.

Ці зміни також можуть стосуватися надання довідки для безкоштовного харчування дітей із малозабезпечених сімей у навчальних закладах. Попередньо видані довідки є дійсними до 31.12.2022 року.

Чекати на сповіщення чи йти самому?

Органи соціального захисту населення зобов'язані проінформувати пільговиків та одержувачів допомоги про припинення виплат/пільг шляхом надсилання повідомлення поштою/електронною поштою/засобами мобільного зв'язку та роз'яснити необхідність звернення з 1 січня 2023 року для продовження виплат/пільг.

У разі самостійного звернення одержувача допомоги до органів соціального захисту населення із заявою та необхідними документами для проведення перерахунку, такий орган визначає право на отримання допомоги та здійснює перерахунок. Перерахунок пільг здійснюється органами Пенсійного фонду після 1 січня 2023 року щодо поводження з необхідними документами.

При цьому виплачені під час військового стану кошти на момент подання нових заяв та документів не підлягають поверненню.

Якщо виплати не поновлюють

У разі вилучення територіальної громади з переліку державна соціальна допомога та пільги продовжують виплачуватись протягом місяця, в якому територіальна громада виключена з переліку, та протягом наступного місяця після його виключення.

У разі коли в період запровадження військового стану виявлено відомості та/або отримано інформацію, що вплинула або яка могла вплинути на встановлення права на отримання державної соціальної допомоги та визначення її розміру, виплата такої допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому виявлено відомості та/або отримана інформація.

Детальніше про соціальні виплати в умовах війни - в чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 "Вибрати питання" ➡️ "пенсія, соцдопомога" ➡️ "соц.виплати" ➡️"виплата в умовах війни" ➡️ "інша категорія":

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах