Як війна вплинула на вартість овочів у Харківській області. Фото: slovoidilo.ua
Масового виробництва овочів у Харківській області, яке було до повномасштабного вторгнення Росії, наразі немає.
Про це в ефірі Українського радіо Харків розповіла економістка, професор кафедри менеджменту державного біотехнологічного університету Таміла Олійник.
Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
За її словами, раніше масово вирощували помідори, огірки, капусту у Чугуївському районі, проте частина населених пунктів наразі окупована. Із південних областей плодово-ягідну продукцію також не везуть через окупацію.
"У південних регіонах огірки коштують 2 грн. за кг. Спочатку там продавали по 20 грн., коли у нас коштували 75 грн. Сюди продукція не може бути доставлена, її не пропускають", - говорить Олійник.
Ціни на моркву, капусту, цибулю, кабачки та картоплю нового врожаю у Харківській області стартують від 40-45 грн., на помідори – в межах 70 грн.
"Кольорової капусти у нас зараз дуже мало і вона дуже дорога", - сказала економіст.
На її думку, у регіоні потрібно створити страховий продовольчий фонд.
"По борщовому набору цю продукцію можна зберігати у підвальних приміщеннях. Треба ще враховувати повернення людей та зміну попиту. Потрібно закупити у людей продукцію борщового набору, яка може зберігатися. Має бути забезпечене внутрішнє споживання та виробництво. Треба орієнтуватися на захист внутрішнього товаровиробника", - сказала Олійник.
Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.