Потрапили до російського полону під Харковом: двох американських добровольців відвезли до Донецька

Двох американських добровольців утримують у Донецьку.

Двох американських добровольців утримують у Донецьку. Фото: bbc.com

Події
22 червня 2022 18:35

Полонених у Харківській області американських військових Александера Дрюке та Енді Г'юна утримують у Донецьку.

Про це пише BBC News Україна з посиланням на повідомлення російських державних агентств 21 червня.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Це означає, що їм може загрожувати дозволена в самопроголошеній ДНР смертна кара", - зазначає видання.

Добровольців із США 39-річного Александера Дрюке та 27-річного Енді Г'юна окупанти взяли в полон під час бою за село Ізбицьке Харківської області 9 червня. Александер Дрюке та Енді Гьюн стали першими американцями, які потрапили в полон під час російської війни.

Дрюке і Гьюн — ветерани Збройних сил США, які вирушили на передову, щоб допомогти Україні. Як пише BBC News Україна, вони приєдналися до загону, де служили військові із Франції та США, загін називається "Багет".

Олександр Дрюке та Енді Г'юн приїхали добровольцями в Україну, де приєдналися до загону таких же добровольців із різних країн. Через змішаний склад він отримав міжнародну назву Олександр Дрюке та Енді Г'юн приїхали добровольцями в Україну, де приєдналися до загону таких же добровольців із різних країн. Через змішаний склад він отримав міжнародну назву

Як розповів побратим полонених військових, підрозділу не повідомили достатньо даних про населений пункт, і вони йшли, не знаючи про штурм села Ізбицьке окупантами. Близько десяти бійців, які захищають Україну, проти 100 російських окупантів з танками. Одна з машин вибухнула на міні. Після цього американські бійці зникли. Пізніше їх намагалися знайти за допомогою розвідки та безпілотників, але не знайшли ані самих бійців, ані їхніх речей.

17 червня у російських Telegram-каналах з'явилося відео з полоненими американцями. На одному Дрюке називає своє ім'я і каже, що проти війни, на іншому - те саме говорить Г'юн, але не представляючись. Місцезнаходження полонених американців приховували до 21 червня.

"Обидва після того бою кілька годин ховалися в лісі, а потім вирішили здатися в полон. Їхнє місцезнаходження не називали до 21 червня, вранці цього ж дня джерело "Інтерфаксу" в так званих "силових структурах ДНР" розповіло, що обидва перебувають у Донецьку", - пише BBC News Україна.

Як зазначає видання, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков та голова міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров відмовилися гарантувати, що громадянам США не загрожуватиме страта, оскільки "американці не мають відношення до української армії" і вони - "солдати удачі", Женевська конвенція про поводження з військовополоненими ними не поширюється.

"Вірогідність смертного вироку для Дрюке і Гьюна дійсно висока — на початку червня "суд ДНР" вже засудив до смерті громадян Великобританії Шона Піннера та Ейдена Асліна, а також марокканця Саадуна Брагіма. Хоча, на відміну від американців, що приїхали на війну, всі троє засуджених жили в Україні до початку бойових дій і приєдналися до української армії на загальних підставах", - наголошує ВВС News Україна.

Приблизно одночасно з Дрюке та Гьюном в Україні зник безвісти ще один громадянин США, Кріс Боєр, про його долю поки що нічого не відомо. У Держдепартаменті заявили, що стежать за ситуацією та закликають американців не їхати до зони бойових дій.

З початку війни загинули вже два американці, які воювали на українській стороні. У середині березня у бою вбили 22-річного морського піхотинця Джозефа Кенселла, а 15 травня на міні підірвався 52-річний ветеран Стівен Заб'єлскі, про нього американські ЗМІ писали, що він був "прикріплений до групи волонтерів, які працювали з українською армією".

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах