Загрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з "Градів", постали перед судом

Перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з "Градів", постали перед судом.

Перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з "Градів", постали перед судом. Фото: Суспільне

Події
19 травня 2022 14:31

Сьогодні, 19 травня, у Котелівському районному суді Полтави відбувся перший судовий розгляд по суті у справі про звинувачення двох російських окупантів, які у перший день війни обстрілювали із "Градів" селища Козача Лопань та Ветеринарне під Харковом.

Перед судом постали 27-річний водій-зарядний Олександр Бобикин та 23-річний навідник Олександр Іванов. Їм загрожує до 12 років ув'язнення. Засідання вів суддя Євген Болібок. Бобикина захищає адвокат Валерія Іванова, Іванова Володимир Ковальчук.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На початку засідання прокурори зачитали обвинувальні акти щодо Бобикина та Іванова за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Під час досудового розслідування слідчі встановили обставини обстрілу Козачої Лопані та Ветеринарного, а також імена командирів, які віддавали окупантам накази невиборчого застосування артилерії.

Погрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з Погрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з

"Бобикін з 2014 року перебуває на посаді водія-зарядного, служить у Північному флоті (військова частина — 08265), звинувачується в порушенні законів та звичаїв війни. 21.02.2022 року, перебуваючи у підпорядкуванні командира військової частини 08265, у Бобикіна сформувався умисний умисел. Отримавши у складі підрозділу завдання 22.02, Бобикін, перебуваючи в Новоолександрівці Білгородської області, виконуючи розпорядження командира, здійснив зарядку "Града" 23.02 та вирушив до Малинівки Білгородської області, виконуючи команду, розташувався на відстані 4-6 кілометрів від лінії. Зарядив "Град", перевів "Град" у бойове становище. У машині було 40 одиниць ракетних снарядів. Знав, що в районі поразки обов'язково потрапить в об'єкти цивільної інфраструктури. 24 лютого о 5 ранку зазначений підрозділ у Малинівці отримав команду від командира батареї -" Вогонь". Після отримання команди натиснув кнопку відкриття вогню. За результатом зазначених дій стався залп реактивних снарядів у кількості 38 одиниць.

Через півгодини після перезарядки він прибув до іншого населеного пункту Білгородської області, здійснив ще один залп територією України у кількості 3 одиниць. Через деякий час склад, де був Бобикін, переїхав до населеного пункту Харківської області та здійснив залп із "Граду" у напрямку Харкова. Внаслідок цього у селищі Козача Лопань було пошкоджено електропідстанцію, повітряні лінії електропередач, житлові будинки місцевого населення, у селищі Ветеринарне пошкоджено ліцей. Виявлено та вилучено металеві уламки — частини стабілізаторів до бойової машини "Град".

Згідно з висновком експерта інституту Бокаріуса, під час обстрілу з "Градів" у радіусі поразки були Козача Лопань та Ветеринарна. Звинувачується у скоєнні з території Білгородської області по Харківській області за попередньою змовою дій, що спричинили руйнування, а також у здійсненні нападу невиборчого характеру", - зачитав обвинувальний акт щодо Бобикина прокурор Харківської обласної прокуратури Василь Панов, пише Kharkiv Today.

Обвинувальний акт щодо Олександра Іванова зачитав прокурор Олег Максюк. Він служить у російській армії за контрактом із 2018 року, навідник. Звинувачення щодо Іванова аналогічне зі звинуваченням Бобикина. Обидва обвинувачені одразу визнали свою провину.

Погрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з Погрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з

"Повністю. Так [даватиме свідчення — ред.]", — сказав Бобикін.

"Цілком визнаю себе винним. Даватиму свідчення", - відповів суддею Іванов.

Як пише "Суспільне" із зали суду, Бобикін розповів, що про навчання підрозділу оголосили у грудні 2021 року, 1 лютого він вирушив до Курська, потім перемістився до Малинівки Білгородської області. Там військовим повідомили, що вони заходитимуть на територію України, проте причини вторгнення не пояснювали. 24 лютого підрозділу повідомили, що він має переміститися на інші позиції. Після цього українська армія розбила їхню колону. Бобикін здався українській армії.

Обвинувачений Іванов пояснив суду, що після знищення машини українською армією сховався разом із екіпажем, з укриття вийшов 25 лютого, почав рухатися у бік російського кордону, потім здався.

Погрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з Погрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з

Обвинувачені стверджують, що не знали, куди стріляли – дізнались під час слідства. Іванов заявив, що 24 лютого частина військових із його підрозділу відмовилася стріляти, коли отримала такий наказ. Але після перетину кордону з Україною не могли відмовитися.

У суді прокурор подав клопотання про перерву у засіданні. Суд задовольнив клопотання. Розгляд справи продовжать 26 травня.

Погрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з Погрожує до 12 років: перші окупанти, які обстрілювали Харківщину з

Слідство у справі двох полонених окупантів Олександра Бобикина та Олександра Іванова закінчено 10 травня. 

Підготовче засідання у справі окупантів відбулося 17 травня у Котелівському районному суді Полтави. Суд ухвалив рішення про переведення окупантів з Дніпровської виправної колонії №89 до Полтавської установи виконання покарань №23 та продовжив їм запобіжний захід до 15 липня у вигляді утримання під вартою без права внесення застави.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах