Окупанти знову вдарили по "Джерелу нейтронів" у Харкові

Окупанти знову вдарили по "Джерелу нейтронів" у Харкові.

Окупанти знову вдарили по "Джерелу нейтронів" у Харкові. Фото архівне: Держінспекція ядерного регулювання

Події
25 червня 2022 18:08

Російські військові сьогодні, 25 червня, вкотре обстріляли ядерну підкритичну установку «Джерело нейтронів» у П'ятихатках.

Попередньо постраждали будівлі та інфраструктура промислового майданчика, повідомили в Держінспекції ядерного регулювання України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За інформацією Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ), зокрема, пошкоджено:

  • північна стіна прибудови прискорювача в експериментальному залі установки;
  • вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції;
  • вентиляційна труба основної будівлі установки;
  • система охолодження клістроної галереї прискорювача;
  • корпус дизель-генераторів системи аварійного електроживлення;
  • обшивка основної будівлі установки.

"Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання для ідентифікації всіх пошкоджень, але цим роботам перешкоджає постійна небезпека нових обстрілів. Поки що ситуація на ЯПУ «Джерело нейтронів» така: ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Оперативний персонал контролює стан ЯВУ «Джерело нейтронів», продовжує роботу з усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки. Однак ця його робота ускладнена, а іноді й неможлива через небезпеку нових обстрілів майданчика. Зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє", - розповіли в Держінспекції.

Вимірювання дозиметром показали, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі ЯПУ «Джерело нейтронів» у межах норми.

Нагадаємо, що з початку відкритої агресії проти України територія інституту, на якій розташована ЯПУ «Джерело нейтронів», постійно обстрілюється і бомбардується з боку російських військ. Інфраструктурі інституту вже завдано катастрофічних збитків. Під обстріл потрапила і безпосередньо ЯПУ «Джерело нейтронів» та отримали значні пошкодження будівлі інституту.

Існує ймовірність нових пошкоджень ЯПУ «Джерело нейтронів» через обстріли з боку Російської Федерації, що може вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки.

"В черговий раз звертаємо увагу, що ЯПУ "Джерело нейтронів", як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження бомбардування та обстрілів майданчика може призвести до важких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій", - заявили в Держінспекції.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах