Обстрілювали з "Градів" передмістя Харкова: суд закінчив слухати справу двох російських окупантів

Суд перестав слухати справу двох російських окупантів.

Суд перестав слухати справу двох російських окупантів. Фото: Суспільне

Події
26 травня 2022 15:50

Суд завершив з'ясування обставин, провів дебати, дав останнє слово обвинуваченим та пішов у дорадчу кімнату для ухвалення рішення. Прокурори просили для російських окупантів максимальне покарання – 12 років ув'язнення. Вирок має бути оголошено 31 травня.

Сьогодні, 26 травня, у Котелівському районному суді Полтавської області продовжили розгляд по суті №535/244/22, де обвинувачені — двоє російських окупантів 27-річний Олександр Бобикін та 23-річний Олександр Іванов, які обстрілювали з "Градів" селища Козача Лопа та місто Дергачі Харківської області.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Засідання вів суддя Євген Болібок. Обвинувачені перебували у залі суду. У суді також були адвокат Бобикина Валерія Іванова та Іванова – Володимир Ковальчук, а також прокурори.

Прокурор Олег Максюк. Фото: Суспільне ПолтаваПрокурор Олег Максюк. Фото: Суспільне Полтава

Прокурори просили для обвинувачених максимальне покарання – 12 років ув'язнення.

"Під час судового розгляду обвинувачені повністю визнали провину. Прошу призначити Олександр Бобикину покарання у вигляді 12 років позбавлення волі, Іванову Олександру — 12 років позбавлення волі. Запобіжний захід залишити без змін. Судові витрати стягнути з обвинувачених", — сказав прокурор.

Після цього суд перейшов до судових дебатів. Слово дали Бобикину. Обвинувачений повністю визнав свою провину.

"Я повністю винен у тих злочинах, у яких мене звинувачують. Все справді так. Ми робили залпи з території Росії та України. Додати, крім мого каяття, просто нічого. Я повністю винен, оскаржити вирок не можу просто", - сказав Бобикін.

"Я каюсь і прошу менший термін покарання", - сказав Іванов.

Російські військовослужбовці Олександр Іванов та Олександр Бобикін. Фото: Громадське ПолтаваРосійські військовослужбовці Олександр Іванов та Олександр Бобикін. Фото: Громадське Полтава

Адвокат Бобикина попросила суду пом'якшення покарання своєму підзахисному у вигляді восьми років ув'язнення, оскільки він покаявся і визнав свою провину. Захисник Іванова також просив вісім років. Крім каяття, аргументував тим, що його підзахисний був просто виконавцем, а не приймав рішення про обстріл, і пішов у російську армію "не від доброго життя".

"За такі злочини передбачено покарання від 8 до 12 років залежно від обставин, ступеня тяжкості, особи винного. Мій підзахисний визнав себе винним у повному обсязі, обставини не обтяжуються. Іванов уклав контракт ще 29 жовтня 2018 року. Держава, де він перебував, тоді не була на стадії війни з Україною. Чому він пішов до армії?» Він народився в Мурманській області, в селі. Це депресивний невеликий населений пункт, 7 тисяч жителів, там важко знайти роботу. Військові отримують соціальні гарантії. Він був недосвідчений, 18-річний. Коли він був у машині БМ-21, він не міг визначити, чи є там люди, цивільні вони чи військові. Він був простий виконавцем, якому давали команду. Він цю команду виконував. Вважаю, що роль мого підзахисного була мінімальною. санкція - надто суворе покарання. Мій підзахисний щиро кається. Він не від хорошого життя уклав контракт з армією РФ. Він був рядовим, не приймав рішень, не вибирав мети, лише виконував команди. Це був злочин за попередньою змовою осіб. Мій підзахисний – простий виконавець. Вважаю, що вирок буде обґрунтованим, якщо буде призначено 8 років ув'язнення", — заявив адвокат Ковальчук.

Суд оголосив судові дебати завершеними та дав останнє слово обвинуваченим.

"Я каюсь у тому, що скоїв, скоїла моя батарея. Вірю, що війна закінчиться і настане мир, якого ми так чекаємо", - сказав Бобикін.

Іванов від останнього слова відмовився.

Суд пішов у дорадчу кімнату для ухвалення рішення. У зв'язку із складністю справи вирок буде оголошено 31 травня.

Виступає прокурор Харківської обласної прокуратури Василь Панов. Фото: Громадське ПолтаваВиступає прокурор Харківської обласної прокуратури Василь Панов. Фото: Громадське Полтава

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах