"Нікого одразу не везуть на фронт": у військкоматі пояснили вручення харків'янам повісток у зонах відпочинку

У військкоматі прокоментували вручення харків'янам повісток у зонах відпочинку.

У військкоматі прокоментували вручення харків'янам повісток у зонах відпочинку. Фото: Znaj.ua

Події
11 червня 2022 15:20

Харків'яни повідомили, що у сквері Стрілка правоохоронці вручали повістки всім чоловікам призовного віку.

Ситуацію прокоментував Newsroom військовий комісар обласного територіального центру комплектування полковник Володимир Арап.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, повістки вручають усім чоловікам призовного віку (18-60 років), проте везти людей на фронт не поспішають.

«Ми вручаємо повістки всім, хто підлягає мобілізації. Це робиться для уточнення облікових даних. Все відбувається у рамках чинного законодавства, нікого силою нікуди не відвозять і нікого одразу не везуть на фронт, це важливо розуміти. Вручення повістки передбачає, що людина має з'явитися у військкомат для уточнення даних. Далі тих, хто не служив, можуть направляти до навчальних центрів. Тих, хто проходив службу, — у військові частини. Потім можете запитати тих хлопців, яким вручили повістки, скільки з них піде служити. Там буде мінімальний відсоток, тому що ми всі розуміємо, що вони не мають досвіду служби. Насамперед підуть ті, хто має досвід служби, решта чекатиме, коли прийде команда відправляти їх до навчальних центрів», — каже Володимир Арап.

При цьому військком уточнює: якщо людина мала при собі приписне посвідчення і можна одразу оцінити, що людина є призовником, повістку їй не вручають. Люди цієї категорії під мобілізацію не підпадають.

«Ми не ділимо людей на дві категорії: тих, хто має захищати Батьківщину та тих, хто радіє, що їх захищають і спокійно п'ють пиво у парках. Закон для всіх однаковий. Якщо людина потрапляє під мобілізацію, вона має виконувати свій конституційний обов'язок. Для цього ми і вручаємо повістки, а потім розуміємо, хто нам потрібен, а хто залишається вчитися та працювати після уточнення цих даних», – каже Арап.

У деяких користувачів соціальних мереж масове вручення повісток викликало аналогії з мобілізацією на окупованій території Донецької та Луганської областей.

«Проводити паралелі із квазіреспубліками не треба. Там навіть не вручали повістки, їх тягли у військкомат, перевдягали та везли одразу на фронт», — заперечив військовий комісар обласного територіального центру комплектування.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах