Не всі харківські школи можуть бути відкриті до 1 вересня, — Деменко

Не всі харківські школи можуть бути відкриті до 1 вересня, – Деменко.

Не всі харківські школи можуть бути відкриті до 1 вересня, – Деменко. Фото: obozrevatel.com

Події
27 травня 2022 19:08

Через обстріл росіян у Харкові значних пошкоджень зазнали близько 50 шкіл, одна — не підлягає відновленню.

Усього постраждала майже половина закладів освіти у місті: школи, дитсадки, позашкільні заклади. У мерії вирішують, як організовувати навчальний процес із 1 вересня. Про це на брифінгу повідомила директор департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"На сьогоднішній день у нашому місті 435 закладів освіти. З них постраждали 213. Це школи, дитячі садки, позашкільні навчальні заклади. Багато зруйновано. Одна зі шкіл зруйнована повністю і вже не може бути повернена до роботи. Багато з них зазнали незначних руйнувань", – сказала Деменко.

Департамент освіти Харківської міськради зібрав інформацію про руйнування у кожному навчальному закладі, підраховано кількість дверей, вікон, матеріально-технічної бази, які необхідно замінити після обстрілу.

Для відновлення шкіл місту потрібна фінансова допомога. Скільки шкіл потрібно буде відновити та відкрити до початку нового навчального року, невідомо: 120 000 школярів та 44 000 дошкільнят покинули місто через війну.

"Без серйозної допомоги з боку держави, інвесторів неможливо буде відновити всі навчальні заклади. Але ми знаємо, що є мікрорайони, які дуже постраждали, і там дуже постраждали і навчальні заклади. Вже сьогодні плануємо, оскільки розуміємо, що на 1 вересня не повернуться всі 120 000 школярів, і всі 44 000 дошкільнят, їх буде значно менше», - каже Деменко.

У мерії визначили, що роботу навчальних закладів відновлюватимуть у три етапи. Насамперед відчинять двері ті навчальні заклади, які не постраждали, і в яких є бомбосховища. Друга черга — це навчальні заклади, які незначно постраждали і їх можна відновити для роботи. Під третю чергу потрапляють навчальні заклади із значними руйнуваннями (покрівля, вікна, двері, конструкції). Таких у Харкові понад 50-ти. За словами Деменко, зараз департамент аналізує, чи їх потрібно готувати до відкриття саме до 1 вересня.

«Там потрібно аналізувати, чи потрібно їх до 1 вересня готувати до відкриття, чи потрібно серйозно попрацювати над аналізом мережі. Разом з тим, міський голова сказав, що у разі, коли ми відновлюватимемо навчальний процес, насамперед ми розглядатимемо питання безпеки дітей. Тобто насамперед відновлюватимемо роботу тих навчальних закладів, які мають бомбосховища», — додала вона.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах