Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову

Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову.

Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову. Фото: Нацбанк

Події
22 листопада 2022 10:25

Медаль «Місто героїв — Харків» випустили тиражем у 100 тисяч екземплярів. Її презентували у День Гідності та Свободи біля візитової картки Харкова – «Дзеркального струменя», яка зображена на пам'ятній медалі разом з іншими рідними для харків'ян пам'ятками.

Це друга медаль із серії, присвяченої українським містам-героям, які довели усьому світу, що вони здатні витримати будь-які випробування заради свободи та гідності, повідомили у Нацбанку України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Харків став для всієї України щитом. З першого дня повномасштабної війни місто взяло на себе один із найжорстокіших ударів і тримає його і донині. Тому абсолютно природно, що з повагою до міста та харків'ян сьогодні Національний банк саме у Харкові презентує пам'ятну медаль "Місто героїв - Харків", - йдеться у повідомленні.

Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову фото 1Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову фото 1

Дизайн для медалі розробила художниця Наталія Фандікова. Аверс медалі містить колаж з визначних пам'яток міста:

  • харківський Кобзар – пам'ятник Тарасу Шевченку, один із найкращих зразків монументального мистецтва;
  • пам'ятник, що входить до світової спадщини ЮНЕСКО, - будівля Держпрому, збудована у 1920-х роках у стилі конструктивізму;
  • альтанка-фонтан "Дзеркальний струмінь".

Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову фото 2 1Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову фото 2

На аверсі медалі також викарбувано рядки з історичного роману Ліни Костенко "Берестечко": "Чи справді я вірив у перемогу у такій тяжкій нерівній боротьбі? Так, вірив я. По-перше вірив - Богу. І вірив людям. Людям і собі".

На реверсі медалі у верхній частині зображені побиті та понівечені снарядами та бомбами будівлі Харкова, у нижній – стилізована панорама міста з його історичними пам'ятками та половецькими кам'яними бабами з гори Кременець біля Ізюму – пам'ятники сакрального мистецтва (IX-XIII століть).

Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову фото 3 2Нацбанк презентував пам'ятну медаль, присвячену Харкову фото 3

Довідка Vgorode. Національний банк започаткував серію пам'ятних медалей, присвячених містам героїв. Першу пам'ятну медаль, присвячену щойно звільненому з тимчасової окупації Херсона, презентовано 19 листопада 2022 року. Надалі у планах Національного банку випустити пам'ятну медаль "Місто героїв - Маріуполь" (25 листопада 2022 року) та пам'ятну медаль "Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь" (05 грудня 2022 року).

Усі медалі виготовлені з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед". Тираж – до 100 тисяч штук кожна.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах