На Харківщині евакуюють людей із трьох районів: як виїхати

На Харківщині евакуювали людей із трьох районів: як виїхати.

На Харківщині евакуювали людей із трьох районів: як виїхати. Фото: 20 хвилин

Події
01 лютого 2023 14:32

Наразі евакуація відбувається з трьох ключових напрямків – Куп'янської, Дворичанської та Вовчанської територіальних громад, де посилилися ворожі обстріли.

Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Узгодження евакуацій у регіоні у співпраці з Департаментом цивільного захисту Харківської ОВО здійснює волонтерська організація Координаційного гуманітарного центру.

Читайте також: Влада Куп'янська рекомендує жителям громади евакуюватися

Щоб залишити небезпечні райони Харківщини, спеціалісти Координаційного гуманітарного центру нагадують про порядок евакуації.

Для початку слід звернутися за телефонами гарячих ліній. Організації «Helping to Leave», Харківська обласна організація товариства Червоного Хреста України та ГО «Я Врятований» постійно приймають дзвінки та інструктують охочих поїхати.

Повідомити про бажання евакуюватися можна кількома способами:

за телефонами єдиного call center:

  • +38 (093) 17-76-458; +38 (063) 44-06-920;

зателефонувавши для мешканців Куп'янського товариства (щодня з 8:00 до 22:00):

  • +38 (095) 77-14-446; +38 (098) 94-07-833.

за номером «гарячої лінії» Червоного хреста:

  • 0(800) 33-24-02; +38 (073) 24-02-402; +38 (067) 38-32-402.

за допомогою форми.

Також можна звертатися до місцевих органів влади, які направляють до волонтерів та передають усі дані до Координаційного гуманітарного центру.

На Харківщині евакуюють людей із трьох районів: як виїхати фото 1На Харківщині евакуюють людей із трьох районів: як виїхати фото 1

Волонтери нагадують громадянам, які вирішили евакуюватися, що із собою потрібно обов'язково мати документи та речі першої необхідності.

«Волонтери розкажуть, що потрібно пройти реєстраційні заходи та відвезуть за новою адресою. На місці людей зустрінуть, поселять та забезпечать усім необхідним», – запевняють у Координаційному гуманітарному центрі.

Кожен, хто потребує розміщення, отримує місце для життя в Харкові, раніше відбувалося поселення і в області. Департамент соціального захисту ХОВА забезпечує житлом не лише тих, кого евакуювали волонтери, а й тих, хто виїхав самостійно. Для всіх переселенців житло безкоштовне.

«Наприкінці минулого року евакуація пішла на спад, у день із громад виїжджало близько десяти осіб, на сьогоднішній день евакуюється щодня близько 30 осіб», – повідомили у Центрі.

Також волонтери кажуть, що допомагають евакуюватися жителям Харківщини не лише до Харкова, а й у всій Україні. Для евакуації статус ВПО не потрібен, його набувають після поселення в новому місті.

Нагадаємо, що Координаційний центр було створено на доручення начальника ХОВА Олега Синєгубова. Центр розпочав роботу наприкінці вересня за напрямами евакуації та гуманітарної допомоги, зокрема на деокупованих територіях.

З 10 вересня минулого року зі звільнених громад області було евакуйовано 23 138 осіб, з них розселили – 3545.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах